15 Yaşındaki Milaslı Sporcunun, Büyük Başarısı...
*Önce sizi tanıyalım. *Sergen Donka, 15 yaşındayım. 2009 doğumluyum. Üç senedir bu spor dalında faaliyet gösteriyorum. Üç senedir maçlara gidip geliyorum. Başarılarımı 3 sene içinde kazandım.
SÖYLEŞİ: NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ
Önce sizi tanıyalım.
Sergen Donka, 15 yaşındayım. 2009 doğumluyum. Üç senedir bu spor dalında faaliyet gösteriyorum. Üç senedir maçlara gidip geliyorum. Başarılarımı 3 sene içinde kazandım.
Yaptığın spor dalı ne?
Kick Boks ve Muay Thai.
Bu spor dalının kategorileri ve başarıların nedir?
Minikler, yıldızlar ve gençler diye kategorilere bölünüyor. Benim kick boksda Yıldızlarda son senem. Yıldızlarda +69 var. Bu kategoride dövüştüm. Bu yıl içinde İki defa Türkiye şampiyonluğunu kazandım. İlk Türkiye şampiyonluğumu Ocak ayında Antalya’da aldım. Beş maç yaptım, hepsini kazandım. İkinci madalyamı Temmuz ayında Konya’da yapılan Türkiye Yıldızlar Şampiyonasında kazandım; birinci oldum. Son şampiyonada yine 5 müsabıkla(rakip) maç yaptım ve burada Ocak ayına göre daha iyi maçlar çıkardım.
Uluslararası bir yarışmaya katılmışlığın var mı?
Evet var. Muay Thai’de katıldım. 2023 yılında Muay Thai Avrupa Kupasında İkincilik, 2022 yılının sonlarında Avrupa kupası şampiyonasında şampiyon oldum. Muay Thai’de Avrupa Kupasında 2022’de şampiyon, 2023’de Birinci oldum.
Kick Boks ilgi gören bir spor dalı mı?
Bizim insanlar kick boksa yanlış gözle bakıyorlar. Döğüş sporu olarak bakıyorlar. Aslında kick boks bir dövüş sporu değil, bir savunma sanatı. İnsana kendisini savunmayı öğretiyor. Dışarıda bir tehlikeye karşı kendini nasıl savunabilirsin, illaki yumrum olması şart değil, psikolojik olarak da kendini nasıl ifade edebilirsin, kendini nasıl savunabilirsin, ringde nasıl boy gösterebilirsin… Kick boks bunların hepsini içeren bir savunma sanatı. Kick boks şu anda ülkemizde ilgi görmeye başladı. Olimpik spor yaptık kick boks ve muay thai’yi. Olimpiyatlara soktuk bu sene. Gösteri yaptık olimpiyatlarda. Olimpiyatlara girmeye hak kazandı kick boks. Federasyon anlaşmayı imzaladı. 2028 Los Angeles olimpiyatlarında kick boks ve Muay Thai’yi oynayacağız.
Kick boksun çıktığı ülke neresi?
Almanya.
Milas’ta bu sporu yapan kaç takım veya kaç sporcu var?
Milas’ta kick boks yapan üç kulüp var. Milas Gençlik, Sultan Gym ve bizim kulüp olan Muğla Ülküm Spor Kulübü. Şu anda ben Muğla Ülküm Spor Kulübü adına dövüşüyorum.
Şu anda kendi kulübünüzde kaç kişisiniz?
Müsabık olarak(Müsabık: maçlara çıkan, dövüşenler) iki grup halinde müsabık sporcumuz var. Yaklaşık 30 kişilik. Şu anda kulübümüzde en yüksek rütbeye çıkan ve Türkiye şampiyonasından Avrupa’ya giden ben varım.
Diğer iki takımdan bir başarısı olan var mı?
Bir Yağmur Ablamız var. O miniklerde Türkiye şampiyonu oldu. Çok eski bir Türkiye şampiyonasında. Diğer sporcular iller ve ilçeler arasında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenler. Uluslararasına çıkan tek ben varım.
Sizin çalışma şekli nedir?
Bizim antrenmanlarımız haftada 6 gün. Bir gün dinlenme yapıyoruz. Haftanın bir günü kondüsyon antremanı, bir gün dayanıklılık, bir gün lapa çalışıyor, bir gün torba dövüyoruz, bir gün kendi aramızda maç yapıyoruz. Kardeş kulüplerle dostluk maçları yapıyor, kendimizi hazırlıyoruz. Bir gün de koordinasyon çalışması yapıyoruz yani el ve ayak uyumu. Kick boks demek, yumruk ve tekme demek. Bizde bu iki hareketin uyumu çok önemli. Denge çalışması, merdiven çalışmaları vd. çalışmalar.
Sizin antrenör kim?
Gökhan Konuk. Kendisi Muğla’nın ilk Türkiye şampiyonu bu sporda. Aynı zamanda Mili Takımın antrenörü.
Bu spordaki hedefin ne?
Dünya şampiyonu olmak. Benim 2028’deki hedefim Los Angeles olimpiyatlarında şampiyon olmak. Bunun için çalışmalara şimdiden başladık. Amacım Los Angeles olimpiyatlarında ülkemizi temsil etmek.
Okulu bitirdikten sonraki hedefin ne, üniversitede ne okumak istiyorsun?
Adnan Menderes Üniversitesi BESYO, Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulunda okumak.
Bu sporu yapmak isteyenlere, gençlere ne gibi tavsiyelerin olur?
En başta disiplin ve özveri gerekiyor bu sporu yapmak için. Bu bir savunma sanatı ve aynı zamanda da bir başarı kazanmak istiyorlarsa, böyle bir hedefleri varsa, bu spor yapılabilir. Bu spora başlayanlar, başlangıçta disiplin ve özveri sahibi olurlarsa, herkes bu sporda dünya ve olimpiyat şampiyonu olabilir. En başta disiplin gerekli, disiplinsiz bu spor yapılmaz. Bir gün gelip, iki gün gelmemekle bu iş olmaz.
Bu spora nasıl heves ettin, nasıl başladın?
Bu spora Dayım Ümit Ünlüsoy başlattı bana. O zamanlar küçüktüm. Dayım, beni Gökhan Hoca’nın salonuna götürdü. O zaman ilk antremanımı Gökhan Hocayla yaptım. Bana sordular; “bu sporu sporcu olarak mı yoksa hobi olarak mı yapmak istiyorsun?” diye. “Sporcu olarak yapmak, maçlara çıkmak, şampiyon olmak istiyorum,” dedim. Ona göre bir antreman ritmi tutturdular bana. Ben dövüşmeyi tercih ettim, hobi olarak yapmak istemedim. Bu sporu meslek edindim. Gökhan Hoca da bana yardımcı oldu. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Şu anda bu sevideyim.
Sizin çalışma salonu var mı?
Sağolsun Gençlik Spor İlçe Müdürümüz Durmuş Tayfun Uslu, bize çok destek oluyor. Bu sporun Milas’ta gelişmesinde, en büyük etkenlerden birisidir kendisi. Şu anda Gençlik Spor İlçe Müdürlüğünün sağladığı imkanlarla antreman yapıyoruz. Gençlik Spor, Sodra’ya yeni bir salon yaptı. Orada kendimize yer aldık. Müdürümüz bize maddi ve manevi çok destek çıkıyor. Buradan kendisine çok teşekkür ediyoruz.
Sizler sporcu olarak ulusal ve uluslararası yarışmalarda Milas’ı temsil ediyor, başarı kazanıyorsunuz. Bulunduğunuz yerdeki yöneticiler size destek oluyor mu, sahip çıkıyorlar mı, sizleri takdir ediyorlar mı?
Bulunduğumuz yerdeki yöneticiler; gerek belediye başkanları olsun gerek Kaymakam olsun gerek ilçe Gençlik spor müdürümüz olsun, gerekse Gençlik Merkezi Müdürü olsun bize sahip çıkıyor, destek veriyorlar. Milas Belediyesi bizlere maçlara gitmek için destek oluyor. Eski Belediye başkanı Muhammet Tokat bize üç defa yardımcı oldu. Onun sağladığı yardımlar sayesinde şampiyon olduk. Şimdi Fevzi başkan da bize yardımcı oluyor. Kaymakamımız geçtiğimiz günlerde bana plaket verdi. İlçe Gençlik Spor müdürümüz ise verdiği hediyelerle sürekli beni motive ediyor, onurlandırıyor. Milas’ın yöneticileri bize sahip çıkıyor. Fevzi Başkan bana, “Milas Belediyesinin sporcusu olur musun?” diye bir teklif sundu. Biz şu anda bunu değerlendiriyoruz. Aynı zamanda kendi spor kulübümüzün başkanı Cüneyt Akar da maçlara gidip gelmede bütçeden bize destek oluyor. Malzeme konusunda harcamalar konusunda o da bize çok destek çıkıyor. Ona da teşekkür ve vefa borcumuz var.