“Bilim de İstihdam da Baltalanıyor”

Muğla'nın Milas ilçesinde linyit sahasında yasal izinlerle ve bilim heyetinin kontrolünde 10 yılı aşkın süredir devam eden arkeoloji çalışmalarıyla ilgili ortaya atılan asılsız 'talan iddiaları', bilim insanlarını ve yöreden kazılarda çalışanları hayretler içerisinde bıraktı.

Muğla'nın Milas ilçesinde linyit sahasında yasal izinlerle ve bilim heyetinin kontrolünde 10 yılı aşkın süredir devam eden arkeoloji çalışmalarıyla ilgili ortaya atılan asılsız 'talan iddiaları', bilim insanlarını ve yöreden kazılarda çalışanları hayretler içerisinde bıraktı.
Muğla'nın Milas ilçesinde yerli ve milli kaynaklarla elektrik üretimi yapılan Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlayan maden sahasında onlarca yıldır devam eden arkeolojik çalışmalar, gözden uzak bölgelerdeki 5 bin yıllık saklı tarihin, kültürel değerlerin gün yüzüne çıkarılmasını sağlıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü'nün kazı izinleriyle YK Enerji'nin desteğiyle gerçekleştirilen kurtarma kazılarıyla ilgili ortaya atılan asılsız 'talan iddiaları', arkeoloji camiasından ve bölgede yıllardır kazılarda çalışarak istihdam imkanı bulan yöreden işçilerden tepki çekti.
Milas Müze Müdürlüğü Başkanlığı'nın kontrolünde ve her adımı yasal izinlerle sürdürülen ve denetlenen kurtarma kazalarıyla ilgili görüş beyan eden arkeoloji camiası, kendilerini çevreci olarak tanımlayan bir grubun ortaya attığı 'talan iddiasının', yasal izinleri ve takipleri yapılan arkeolojik kurtarma kazılarını ve bilimsel çalışmaları baltaladığına vurgu yaptı.
Bu türden iddiaların gerçeklikten uzak olduğuna dikkat çeken uzmanlar, 'Bölgedeki linyit sahalarında, her adımı bilim heyetlerinin denetiminde 10 yıldan daha fazla zamandır devam eden kurtarma kazıları, gözden uzak ve ortaya çıkarılması normal şartlarda pek de mümkün olmayan kültürel varlıkların gün yüzüne çıkarılmasına vesile oluyor. Bu sayede geçmiş geçmişte kalmamış oluyor ve kültürel varlıklara sahip çıkılarak, elde edilen veriler bilimsel bilgiye dönüştürülerek, insanlığa sunuluyor. Bu yönüyle bakıldığında kazıların önemi çok büyük. Arkeoloji bilimine sağlanan katkıların yanı sıra iş bulma imkanı sınırlı olan arkeologlara ve sanat tarihçilerine, antropologlara ve yöre halkına istihdam sağlıyor. Bu zamana kadar sorunsuz ve pürüzsüz şekilde devam eden bilimsel çalışmalara yöneltilen asılsız iddialara anlam veremiyoruz' diye konuştu.
5 BİN YILLIK ZAMAN TÜNELİ: ÖREN ARKEOPARK ALANI
Linyit sahasında çıkarılan kültür varlıklarının bilimsel belgeleme çalışmalarının ardından özenle korumaya alındığını ifade edilirken, ünik eserlerin protokol kapsamında restorasyon çalışmaları sonrasında aslına uygun biçimde Milas Ören Arkeopark Alanı'na taşındığını belirtildi.
Çok sayıda önemli eserin gün yüzüne çıkarıldığı kazılar, aynı zamanda hakkında çok az şey bilinen uygarlıklarla ilgili bilim dünyasına yeni veriler sağlıyor. Özellikle Karya bölgesiyle ilgili bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmış buluntuların az olduğuna ve bölgenin bu açıdan önemli bir hazine olduğuna vurgu yapılıyor.


BİLİM DE İSTİHDAM DA EKSİK KALIR
Yöreden kurtarma kazılarında çalışan işçiler ise kurtarma kazılarının önemini şu sözlerle ifade ediyor:
'Tarihi değerlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan kurtarma kazıları olmaz ise bu bölgede yüzyıllar önce yaşanan tarihi kaybedeceğiz. Çünkü bu tarih gün yüzüne çıkarılmazsa öğrenemeyeceğiz. Biz burada çalışarak tarihi çıkarıyoruz, arkeoloji camiası ve bilim insanları, öğrenciler başta olmak üzere insanlık bu tarihten faydalanıyor, ders alıyor. Yıllardır kazılara kalbimizle, gönlümüzle katkı sunuyoruz. Buradan elde ettiğimiz gelirle de ailemin ve kendimin geçimini sağlıyoruz. Burası düğününü yapmak isteyen, çocuğunu okutan, ailesine bakan bizler için ekmek kapısı! Ekmek kapısının kapanması demek, sadece bizim değil buradaki arkeologların, bilim insanlarının da işsiz kalması demek.'

Bakmadan Geçme