Büyüyen Milas ve Temel Görevler!
Milas, Güney-Batı Ege'de bulunduğu konum itibarıyla sürekli göç alan ve konut sayısı artan bir ilçe. Bodrum'a yakınlığı, Bodrum'da konut fiyatları ile kira fiyatlarının yüksekliği, Milas'ın nüfusunu ve buna bağlı sorunları arttıran başka önemli bir etkendir.
NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ:
Bugün itibarıyla kent merkezi nüfusu 70.000 civarında, ilçe nüfusu ise 150.000'in üzerindedir.
Güllük, Boğaziçi, Ören ve Bozbük gibi kıyı şeridinde de önemli yerleşimlere tanık oluyoruz. Bu yerlerde yaz-kış sabit bir nüfus barınmaktadır. İkametgâhı burada olmayan ama sürekli yazlıklarında yaşayan kişilerle birlikte Milas'ın sabit nüfusunu en az 200.000 olarak düşünmek gerekir. Yaz nüfusu ise bunun iki katı oranındadır.
31 Mart yerel seçimi öncesi önseçim çalışmalarımız sırasında tuttuğum notlara göre; Boğaziçi Mahallesinde 70 sitedeki 20.000 konutta; yazın yaklaşık 150.000, kışın 15.000 kişi yaşamaktadır. Yine Bozbük'te 33 site bulunmakta ve bu sitelerde yazın 25-30.000, kışın da 3.000'e yakın insan barınmaktadır. Bozalan'da 11 yazlıkçı site bulunmaktadır. Kıyıkışlacık'ta 22 site ve bu sitelerin kış nüfusu 2500, yaz nüfusu 30.000'dir. Ören'de 40 site ve bu sitelerle birlikte Ören'de yazın 20 000, kışın 4000 kişi yaşamaktadır. Ayrıca Güllük, Kazıklı yöresinde de çok sayıda site bulunmaktadır.
Milas'ta il içi göçlerle birlikte, Türkiye'nin diğer 80 ilinden birçok kişi burada yaşamını sürdürmektedir. 2022 yılı sonu itibarıyla Milas'ın nüfusunun 1/3'ü, Muğla il nüfusuna kayıtlı olmayan kişilerden oluşmaktadır.
Sosyolojik açıdan Milas'ta; çok kültürlü ve geldikleri yer olarak farklı yaşam geleneklerine sahip insanlar yaşamlarını sürdürmektedir.
Farklılıklarımız bir zenginliktir ama aynı zamanda hemşehrilik ilişkileri ile dışarıdan gelenlerinin MİLAS'a dair aidiyet duygularının da geliştirilmesi, yaşadığı yeri içselleştirmeleri gerekiyor!
Milas'ın diğer bir temel sorunu da betonlaşan bir kentin içinde ölüm-kalım savaşı veren eski kent dokusunun korunması ve geleceğe taşınmasıdır.
Milas'ın merkezinde yer alan eski kentin gelenekselliğini ve mimari özelliklerini taşıyan yapılara sahip çıkılmazsa, hepsi yok olup gidecek, 3-5 sene sonra geriye bir şey kalmayacak.
Bana göre mevcut belediye yönetiminin iki temel görevi bulunmaktadır:
Birincisi; Sosyolojik bağlamda hemşehrilik ilişkilerinin ve kente göçle gelenlerin aidiyet duygularının geliştirilmesini sağlamak.
İkincisi de Geleneksel mimari özellikleri taşıyan eski kent dokusunun korunması ve kültürel mirasımıza sahip çıkılması...
Milas'ı sahip olduğu değerler doğrultusunda daha ilerilere götürmek ve kentteki yaşam seviyesini yükseltmek için elele vermeli, güçbirliği yapmalıyız.
Gerek Milas kent merkezindeki gerekse yazlık sitelerde bürokrasiden emekli olmuş, uzmanlıkları olan nitelikli insan gücünden yararlanılmalı, onların kentin geleceği ve vizyonuyla ilgili düşünce ve önerileri dikkate alınmalıdır.
Bu konularda belediyenin kurumsal önderliğine ihtiyaç bulunmaktadır.