Çocukluğumun, Altındaki Etikette “Kabaçam Ekmek Fırını” Yazan Mis Kokulu Ekmeklerini özledim

Milas Aşığı Yılmaz Bozkurt, 55 Yıldır aşina olduğu sokak sokak bildiğim dediği Milas’ı kendi uslubuyla kaleme aldı, işte Bozkurt’un dilinden Tarihi Kabaçam Fırını:

Milas Aşığı Yılmaz Bozkurt, 55 Yıldır aşina olduğu sokak sokak bildiğim dediği Milas'ı kendi uslubuyla kaleme aldı, işte Bozkurt'un dilinden Tarihi Kabaçam Fırını:

'1966'dan bu yana adeta sokak sokak bildiğim Milas'a gidip gelirim.Doğup büyüdüğüm Bodrum Mazı Köyü tıpkı o dönemin Bodrum'u gibi ekonomik bakımdan Milas'a bağımlıydı.
Bu yüzden Salı günleri kurulan Milas pazarına gitmek için akşamdan jip şoförüne haber verilir,sabah gün doğmadan insan eliyle açılmış,dar ve uçurumlu yoldan geçilerek,önce Mumcular'a sonra da Milas'a ulaşılırdı.
Tıklım tıklım dolu olan jipin yükü Milas'ta alınan eşyalardan dolayı gelirken daha da artardı.Milas'a gittiğimizde bazen köfte yer ,bazende Kabaçam Ekmek Fırını'ndan aldığımız ekmeğin içine tahin helvası katarak yerdik.55 yıl önce yediğim o helva ekmeklerin tadı hala damağımdadır.
Köyün kahvecisi ve bakkalı Koca İpek (merhum Halil Karagöl) Milas'tan Mazı'ya döneceğimiz zaman bir naylon çuval ekmeği jipe yüklerdi.
Babam rahmetliyle birlikte iki kişi yaşadığımız için evde ekmek yapan olmadığından, hep bu ekmeklerden yerdik.O dönemlerde ekmeklerin içine katkı maddesi katılmadığından ekmekler bir hafta boyunca bozulmadan dayanırdı.Naylon çuvalda olduğu için de fazla katılaşmazdı.
Biz bu francala cinsi ekmeklere 'Bazar Ekmeği' ya da ' Has Ekmek ' derdik.Babam rahmetli bana ' Ekmeğin altına yapıştırlmış kağıt etiketi yiyenler akıllı olur ' dediği için altındaki kağıt etikette 'Kabaçam Ekmek Fırını' yazan ekmeği etiketiyle birlikte yerdik.
O dönemde Ünal Kabaçam'ın kurmuş olduğu Milas'taki Kabaçam Ekmek Fırını'nın ekmekleriyle büyüdüğüm için bu ekmeklerin tadı bambaşkaydı.31 Yıldır Muğla'dayım.İlk dönemlerde Muğla'nın ekmekleri de güzeldi.
Rahmetli Oktay Akbal'ın İkinci Dünya Savaşı dönemini anlatan ' Önce Ekmekler Bozuldu ' hikaye kitabında değindiği gibi ,günümüzün ekmeklerinin tadı, içine katılan katkı maddelerinden dolayı bozuldu. Şimdiki ekmekleri yiyemiyoruz.
55 Yıldır aşina olduğum,adeta sokak sokak bildiğim Milas ,(hanımın'da Milaslı olmasından mı bilmem) benim için özeldir.
Milaslı hemşerilerime sağlık ve esenlikler diliyorum.
İlk fotoğrafta Milas Kabaçam Ekmek Fırını'nın kurucusu Ünal Kabaçam 1960'lı yıllarda fırının önünde bir polis memuruyla durmakta.
İkinci fotoğrafta Kabaçam Ekmek Fırını'nın bugünkü hali gözükmekte.
Üçüncü fotoğrafta ise aynı fırına ait,fırının karşısında açılan pasta kafe gözükmekte'

Bakmadan Geçme