Delillerin Bulunduğu Binaya Acil Yıkım Kararı
Hatay’da yüzlerce enkaz kaldırılmayı beklerken içinde delil niteliği taşıyan belgelerin bulunduğu Yapı Denetim Şube Müdürlüğü binası için acil yıkım kararı alındı. Yıkımı avukatlar engelledi.
Hatay'da yüzlerce enkaz kaldırılmayı beklerken içinde delil niteliği taşıyan belgelerin bulunduğu Yapı Denetim Şube Müdürlüğü binası için acil yıkım kararı alındı. Yıkımı avukatlar engelledi.
Maraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerle yerle bir olan şehirler arasında en ağır yıkıma sahne olan kentlerden Hatay'da, Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binası da enkaz haline geldi.
Yıkılan binanın yanında bulunan Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü'nün tek katlı binası hakkında Hatay Valiliği tarafından yıkım kararı çıkarıldı. Bir kısmı yıkılan binadaki evraklar etrafa saçıldı.
Dağılan evraklar arasında, Hatay ve ilçelerindeki binaların teknik verileri de bulunuyor. Bu veriler, depremde yıkılan binalarda yapılan ölçümleri de içeriyor.
YIKIM AVUKATLARIN ÇABALARIYLA DURDURULDU
Kente gönüllü olarak gelen avukat Bedia Büyükgebiz ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların çabalarıyla durdurulan yıkımın ardından ortalığa saçılan evrakların bir bölümü toplandı. Ancak dozerin girdiği enkaz üzerinde onlarca evrak bulunuyor.
Evraklarda yıkılan binalara ait karot örneklerine ilişkin veriler de yer alıyor. Binanın dört noktadan alınan karot örneklerinde, en düşük basınç mukavemeti değerinin 9.86, en yüksek basınç mukavemeti değerinin ise 11.46 olduğu görülüyor.
Avukat Bedia Büyükgebiz, enkazla birlikte yok edilmek istenen dosyalar içinde yer alan kendi gördüğü bir evrakta, bir binadan alınan karotörneğinde basınç dayanımının 8 olduğunu, ancak bu değerin normalde en az 25 olması gerektiğine işaret etti.
'ALELACELE YIKMAYA ÇALIŞTILAR'
'Biz bir canlı umuduyla enkazları kontrol ediyoruz. İnsanlar ölülerine tek parça ulaşmak için vinç ve kepçe istiyor' diyen avukat Büyükgebiz, hiçbir risk barındırmayan ve içinde binlerce evrak olan bir binanın alelacele yıkılmaya çalışılmasına dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:
'Burası bir devlet dairesi, burada kimse yaşamıyor. Yanında tehlike arz edecek hiçbir şey yok. Kepçenin girmediği onlarca sokak, yüzlerce bina var. Bizzatihi şahidiz. Neden buranın yıkıldığına anlam veremiyoruz. Buranın içinde bir sürü evrak var. Evraklar konutlara, iş yerlerine, okullara ait binaların yapı ruhsatları, denetimleri, yapı test sonuçlarına ilişkin evraklardır.'
Yıkılmak istenen binada bulunan evrakın, depremde yıkımla ilgili başlatılan ve başlatılacak olan soruşturmalarda delil niteliği taşıdığına vurgu yapan Büyükgebiz, yıkıma gelen kepçeyi yardıma gelen meslektaşlarıyla birlikte durdurduklarını ve delil niteliği taşıyan evrakları da enkazdan ellerinden geldiğince topladıklarını söyledi. Büyükgebiz 'Burada, konutlara, iş yerlerine, okullara ait binaların yapı ruhsatları ve denetim sonuçlarına ilişkin evraklar var. Bu açıdan çok önem taşıyan bir bina. Hepsi delil' ifadesini kullandı. Büyükgebiz, olaya müdahale edilmesi için Hatay'da bulunan milletvekillerine de çağrı yaptıklarını sözlerine ekledi.