Milas Güllük, Kum Köpek Balığı Üreme Alanı Olarak Aday Bölge Gösterildi

Milas Güllük Körfezi’nde bulunan Köpek Balığı ve Vatoz Alanı “Aday” bölge olarak gösterildi. Muğla'da dünyaca ünlü mavi yolculuğun önemli rotası Gökova Körfezi'nde Akdeniz Koruma Derneği tarafından 2012 yılından bu yana sürdürülen sürdürülebilir balıkçılık ve deniz ekosisteminin korunması çalışmaları sonrası Boncuk Koyu kum köpek balıklarının önemli üreme alanı olarak belirlendi.

Milas Güllük Körfezi'nde bulunan Köpek Balığı ve Vatoz Alanı 'Aday' bölge olarak gösterildi. Muğla'da dünyaca ünlü mavi yolculuğun önemli rotası Gökova Körfezi'nde Akdeniz Koruma Derneği tarafından 2012 yılından bu yana sürdürülen sürdürülebilir balıkçılık ve deniz ekosisteminin korunması çalışmaları sonrası Boncuk Koyu kum köpek balıklarının önemli üreme alanı olarak belirlendi.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin toplantısında, Türkiye'nin deniz ekosisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşayan nesli tehlikede olan türlerin üreme ve beslenme alanları önemli üreme ve beslenme alanları olarak ilan edildi. Bu türler arasında kum köpek balığı, keler balığı, camgöz, iğneli vatoz ve domuz balığı yer alıyor.

Muğla'nın Gökova Körfezi'ndeki Boncuk Koyu, kum köpek balıklarının önemli üreme alanı olarak kabul edildi. Ayrıca, Milas Güllük Körfezi'nde bulunan Köpek Balığı ve Vatoz Alanı 'Aday' bölge olarak gösterildi. Bu karar, deniz ekosistemlerinin denge ve bütünlüğünün korunması açısından büyük önem taşıyor ve bilim insanlarının çalışmalarına referans oluşturuyor.

Gökova Körfezi'ndeki Boncuk Koyu, kum köpek balıklarının yıllardır üreme alanı olarak biliniyor. Akdeniz Koruma Derneği, Gökova Körfezi'nde sürdürülebilir balıkçılık ve fok yaşam alanlarının korunması amacıyla 2012 yılından beri faaliyet gösteriyor ve kum köpek balıklarının üreme faaliyetlerini yakından takip ediyor.

Bölgede bulunan Boncuk Koyu'nda, farklı üniversitelerin su ürünleri fakülteleri tarafından yaz aylarında bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Akdeniz Koruma Derneği son olarak kamera sistemleri kurarak su altı ve su üstündeki görüntü akışını sürekli olarak izleyerek kum köpek balıklarının üreme ve hareketlerini kayıt altına alıyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından Türkiye'nin farklı bölgelerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda belirlenen önemli üreme alanları şu şekilde:

  • Güney kıyılarımızda İskenderun ve Mersin körfezleri: Kum köpek balığı, camgöz, iğneli vatoz, uzun keler balığı, kemane balığı için üreme ve beslenme alanı olarak belirlendi.
  • Antalya Körfezi: Kadife karınlı camgöz ve siyah ağızlı kedi balığı için üreme alanı olarak kabul edildi.
  • Güneydoğu Ege Denizi (Fethiye Ölüdeniz'den Datça Yarımadası'na kadar olan kısım): Kum köpek balığı ve keler balığı için üreme alanı olarak ilan edildi.
  • Ege Bölgesi (Gökova ve Boncuk Körfezi): Kum köpek balığı üreme alanlarından biri olarak kabul edildi.
  • Sığacık Körfezi: Kadife karınlı camgöz, siyah ağızlı kedi balığı ve dikenli camgöz için üreme alanı olarak belirlendi.
  • İzmir Körfezi: Uzun keler balığı üreme ve beslenme alanı olarak tanımlandı.
  • Kuzey Ege (Edremit Körfezi): Büyük beyaz köpek balığı için üreme alanı olarak kabul edildi.
  • Trakya kıta sahanlığı: Camgöz, küçük lekeli kedi balığı, iğneli vatoz, kazıkkuyruk balığı için üreme alanı olarak belirlendi.
  • Marmara Denizi (Kuzey Marmara Denizi kıyı sahanlığı): Beyaz benekli camgöz için üreme alanı, camgöz için ise beslenme alanı olarak tanımlandı.
  • Prens Adaları: Altı yarıklı boz camgöz ve domuz balığı için üreme alanları olarak kabul edildi.
  • Karadeniz'in güneydoğusu (Trabzon ve Rize kıyıları): Dikenli vatoz için üreme alanı olarak belirlendi.

Bakmadan Geçme