Milas’ın Çöllüoğlu Hanı Yeniden Açıldı: Kültür ve Sanatla Buluştu
Milas'ın tarihi kent merkezinin kalbinde yer alan, Milas Belediyesi'nce yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından yeniden kent yaşamına adapte edilen 300 yıllık Çöllüoğlu Hanı'nın açılışı gerçekleştirildi. Han içerisine oluşturulan 'Milas Kent Belleği Turhan Selçuk Anı Odası' ile 'İhsan Küçüktaş Minyatür Milas Eserleri Müzesi'nin de açılışının yapıldığı etkinlikte, ünlü karikatüristlerin de katılımıyla 13. Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması'nın ödül töreni gerçekleştirildi.
Milas'ın tarihi kent merkezinin kalbinde yer alan, Milas Belediyesi'nce yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından yeniden kent yaşamına adapte edilen 300 yıllık Çöllüoğlu Hanı'nın açılışı gerçekleştirildi. Han içerisine oluşturulan 'Milas Kent Belleği Turhan Selçuk Anı Odası' ile 'İhsan Küçüktaş Minyatür Milas Eserleri Müzesi'nin de açılışının yapıldığı etkinlikte, ünlü karikatüristlerin de katılımıyla 13. Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması'nın ödül töreni gerçekleştirildi.
MUĞLA'nın Milas ilçesindeki tarihi arastayı süsleyen ve gerçekleştirilen restorasyonla atıl görünümünden kurtarılan 300 yıllık Çöllüoğlu Hanı'nda açılış töreni gerçekleştirildi. Açılışın ardından han içerisine oluşturulan 'Milas Kent Belleği Turhan Selçuk Anı Odası' ve 'İhsan Küçüktaş Minyatür Milas Eserleri Müzesi için de kurdele kesimi yapıldı. Bu yıl 13.'sü gerçekleştirilen Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması'nda da ödüller sahiplerini buldu. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, 'Bugün; ben, çalışma arkadaşlarım ve Milas'ımız açısından gurur verici bir gün.' dedi.
TARİHİ HAN, MİLAS HALKININ HİZMETİNDE
Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda 2011 yılında Proje Ödülü, 2014 yılında ise Uygulama Ödülü kazanan Çöllüoğlu Hanı Restorasyon Projesi kapsamında başlatılan çalışmalar 2014 yılında tamamlanmıştı. Milas Belediye Meclisi'nin kararı doğrultusunda, 2022 yılında başlatılan ve 2023 yılında nihai restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla; zemin katta geleneksel zanaatlar ağırlıklı ticari üniteler, üst katta ise Milas Kent Arşivi, Unesco Ofisi ve Sergi Salonlarından oluşan Milas Kent Belleği olarak kullanılmak üzere Milas halkının ve yerli-yabancı misafirlerin hizmetine sunuldu.
300 YILLIK GEÇMİŞİ VAR
1720 yılında Milas Ayanı Abdülaziz Ağa tarafından yaptırılan, bugünkü adını ise, 1900'lerin başında yapıyı satın alan Tavaslı Hacı Mehmet Çöllüoğlu'ndan alan Çöllüoğlu Hanı'nın açılış töreni, 14 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirildi. Çok sayıda davetlinin katıldığı törende ilk konuşmayı yapan Milas Belediyesi KUDEB Şefi İ. Ernur Öztekin, han hakkında bilgiler verdi. Öztekin, 'İki han, iki cami ve 276 adet ticari üniteden oluşan bir Osmanlı Arastasının merkezinde bulunan Çöllüoğlu Hanı; Osmanlı Dönemi klasik kent içi hanlarının mimari özelliklerini taşımaktadır. Taş ve bezemeli antik devşirme bloklar kullanılarak inşa edilmiş hanımız, kareye yakın dikdörtgen planlı mimarisiyle iki katlı bir mekn şemasına sahiptir. Sundurmalarla çevrili olan Han, taş zemine sahip bir avlu ve bu avlunun etrafına sıralanmış 40 adet odadan meydana gelmektedir. Zemin katta revaklarla çevrilmiş odalar, depo ve hayvan barınağı olarak kullanılmak amacıyla düzenlenmiştir. Hanın avlusunda yer alan iki merdivenle birinci kattaki sofalara ve odalara geçilmektedir. Birinci katta yer alan odalar önlük şeklinde düzenlenmiş ahşap direkli sundurmalara açılmakta olup konaklama amacıyla kullanılmıştır.' dedi.
'MİLASIMIZ İÇİN GURUR VERİCİ BİR GÜN'
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, mistik tarihi özelliğiyle bilhassa en önemli değerlerinden birisi olan Çöllüoğlu Hanı'nın meydanında bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Ben, çalışma arkadaşlarım ve ilçemiz açısından gurur verici bir gün. Çöllüoğlu Hanı, kent içi bir han olma özelliğiyle sadece Milas'ın değil, ülkemizin çok önemli sivil mimari örneklerinden bir tanesi. Buranın kamulaştırılması, projelendirilmesi ve işlevlendirilmesi süreçlerinde Milas Belediyesi sorumluluğu ve yükü üstlendi ve burayı kültürümüze tekrar kazandırdık. Burası; alt katlarda ticari ve hayvan bakımının yapıldığı alanlar, üst katlarda konaklama amacıyla tasarlanmış, kullanılmış bir han. Proje ve uygulama aşamasında çok büyük hassasiyetler gösterdik. İşlevlendirme süreci içerisinde sıkıntılı ve uzun süren aşamalar yaşadık. Eskiden zemin katta bulunan hayvan bakım dükkanları günümüzde artık yok. Odalarda geçmişte kullanıldığı şekliyle bugün konaklamayı gerçekleştirmek mümkün değil.' diye konuştu.
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun da Çöllüoğlu Hanı'nın restorasyonuna katkı sağlayan herkesi kutlayarak çalışmanın Milas halkına hayırlı olmasını diledi.
TURHAN SELÇUK ANI ODASI VE İHSAN KÜÇÜKTAŞ MİNYATÜR SERGİSİ AÇILDI
Milaslı usta karikatürist Turhan Selçuk anısına Milas Kent Arşivi içerisinde anı odası oluşturuldu. Birbirinden özel çizimlerinin ve hatıra eşyalarının yer aldığı Anı Odası'na yerleştirilen Kiosk'larda ise çizimlerin dijital hallerine yer verilerek arşivlendirildi. Turhan Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk, Anı Odası için Başkan Muhammet Tokat ve Milas Belediyesi çalışanlarına teşekkür etti.
İhsan Küçüktaş'ın Minyatür Milas Eserleri Sergisi ise davetlileri adeta geziye çıkardı. 27 antik kente ve birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan kentteki tarihi eserlerin minyatürleri vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Aynı gün, 'Çizgilerin efendisi', Turhan Selçuk adına Milas Belediyesi tarafından düzenlenen 13. Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması'nın ödül töreni de gerçekleştirildi. 1606 karikatür arasında yapılan değerlendirmede birincilik ödülünü Polonya'dan Jerzy Gluszek, ikincilik ödülünü Küba'dan Michel Moro Gomez, üçüncülük ödülünü Cenk Alparslan kazandı. Cumhuriyet Gazetesi Özel Ödülü İran'dan Jalal Pirmarzabad'ın, Schneidertempel Sanat Merkezi Özel Ödülü Güney Kore'den Kim Heung Soo'nun, TEMA Vakfı Özel Ödülü İran'dan Mahmood Nazari'nin, Açık Radyo Özel Ödülü Engin Selçuk'un, Jüri Özel Ödülü ise Önder Önerbay'ın oldu. Ödüller, jüri üyeleri ve davetliler tarafından sahiplerine verildi. Turhan Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk, 'Halkının duygu ve düşüncelerinin sözcüsü oldu. Tüm insanlık hallerini ayrı tuttu. Sözsüz ileti ve olağanüstü çizgileriyle evrensel dili yakalayarak insanların gönlünde taht kurdu. Belleklerde silinmeyen izler bıraktı. Güldürdü, düşündürdü, eğitti… Yıllar önce çizdikleri tüm canlılığıyla, inceliğini koruyarak insanları aydınlatmaya devam ediyor. Zamanın ötesine taşındı. Ama o her gün yeniden doğanlardan…Turhan Selçuk'a sevgi ve saygı duruşu niteliğindeki bu kültür mirası yarışmaya ev sahipliği yaparak bugünleri başarıyla ulaşmasını sağlayan, emeği geçen tüm değerli dostlara ve yarışmaya katılan tüm çizerlere, değerli jüri üyelerimize, sevgilerimle en içten teşekkürlerimi iletiyorum. Ödül alan yarışmacılarımızı kutluyorum. Daha nice on üç yıllara diyorum…' ifadelerini kullandı.