Milas'ın ilk ABA sınıfı açıldı
Otizmli bireyler başta olmak üzere tüm tanı gruplarında uygulanabilen davranış temelli kesin sonuç gösteren bilimsel eğitim yöntemi ABA (Uygulamalı Davranış Analizi-UDA) için Milas Sempati Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yapılandırılmış özel sınıf açıldı.
Otizmli bireyler başta olmak üzere tüm tanı gruplarında uygulanabilen davranış temelli kesin sonuç gösteren bilimsel eğitim yöntemi ABA (Uygulamalı Davranış Analizi-UDA) için Milas Sempati Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yapılandırılmış özel sınıf açıldı.
Otizmli bireyler başta olmak üzere özel gereksinim duyan tüm tanı gruplarında uygulanabilen Davranış Temelli Uygulama Analizi olarak bilinen ABA eğitim modeli için Milas Sempati Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde özel bir sınıf açıldı. Uygulama Türkiye'de, Uygulamalı Davranış Analizi'nin kısaltması olan UDA adıyla da biliniyor.
Oluşturulan özel sınıfta Milas'ın tek ABA Terapisi Uygulayıcısı- Otizm Koçu Burçem Altınsoy tarafından uygulamalara başlandı. Sınıfta, öğrenciler için ABA eğitim modelinin tavsiye ettiği özel materyaller kullanılıp öğrenci davranışları veri yöntemleri kullanılarak analiz ediliyor. Öğrencinin gelişimi böylece bilimsel değerlendirmelerle yaşıtlarıyla uyumlu hale getiriliyor. ABA terapisinde ailenin de çeşitli ödevlendirme yöntemleriyle katılımı talep ediliyor.
ABA TERAPİYLE KESİN SONUÇ
ABA terapisi hakkında bilgi veren, ABA Terapi Uygulayıcısı, Otizm Koçu Burçem Altınsoy; yöntemin kesin sonuç almaya yaradığı, başta otizmli birey olmak üzere ihtiyaç duyulan tüm tanı gruplarında kullanılabileceğinden söz ederek; 'ABA terapisinde bireylerimizin davranışlarını bilimsel yöntemlerle analiz ediyor ve günlük hayatlarında kalıcı olarak istenmeyen davranışlarını ortadan kaldırıyoruz. Erken dönem öğrencilerimizde başta otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerimiz olmak üzere tüm tanı gruplarında ihtiyacın değerlendirilmesi halinde ABA yöntemini uygulayabiliyoruz. ABA Terapisi uygularken özel materyaller, analiz yöntemleri kullanıyoruz. Eğitim modelimizde ailemizin katılımı da oldukça önemli. ABA Terapinin içinde ayrık denemelerle öğretim ve yanlışsız öğretim, erken yoğun davranışsal eğitim, etkinlik çizelgeleriyle öğretim, replikli öğretim, video model, fırsat öğretimi, işlevsel değerlendirme ve analiz, PECS, sözel davranış, akran öğretimi yöntemleri bulunmaktadır' ifadelerini kullandı.
YENİLİKLERİN ÖNCÜSÜ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Sempati Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Demet Çapraz, kuruldukları 2021 Nisan ayından bu yana özel öğrenme güçlüğü, yaygın gelişimsel bozukluklar, bedensel engelliler destek programı, zihinsel engel tanı gruplarına Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle eğitim verdiklerini hatırlattı. Otizm spektrum bozukluğu başta olmak üzere değerlendirme sonucu ihtiyaç duyduğu tespit edilen öğrencilere kuruluşlarından bu yana ABA modeliyle eğitim verdiklerini, bu kapsamda özel bir sınıf ve materyallerini oluşturduklarını belirten Çapraz, dünyada uzun yıllardır ABA eğitim modeline yoğun bir ilginin olduğunu da sözlerine ekledi.
Kesin sonuç alabilmek için ABA uygulamasında sertifikaya sahip olan eğitimcilerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Çapraz; 'Özel eğitim alanında tüm yenilikleri kurumumuzda uyguluyoruz. Amerika Birleşik Devletleri çıkışlı ve uzun yıllardır dünyada yaygın olarak kullanılan bu bilimsel yöntemi Milas'a taşımaktan mutluluk duyuyoruz. Sadece Milas değil çevre ilçelerimizden de bu programdan yararlanmak isteyen öğrencilerimiz var. ABA yöntemi hakkında bilgi almak için kurumumuza başvuru yapılabilir' diye konuştu.