Milas’ın İlk Kadın Öğretmenlerinden Saime Boran Hoca Vefat Etti.

Milas’ta ve İzmir’de birçok öğrencinin yetişmesine katkı koyan Milas’ın ilk kadın öğretmenlerinden Saime Atahan Boran 100’üncü yaşında yaşama veda etti. Saime Hoca’nın cenaze namazı İzmir Güzelbahçe Yukarı Çarsı Camii'nde kılındı. Zeki Boran'ın, Güzelbahçe Mezarlığı'ndaki gömütü üzerine defnedildi.

Milas'ta ve İzmir'de birçok öğrencinin yetişmesine katkı koyan Milas'ın ilk kadın öğretmenlerinden Saime Atahan Boran 100'üncü yaşında yaşama veda etti. Saime Hoca'nın cenaze namazı İzmir Güzelbahçe Yukarı Çarsı Camii'nde kılındı. Zeki Boran'ın, Güzelbahçe Mezarlığı'ndaki gömütü üzerine defnedildi.

Saime Boran'ı Yitirdik…

1943 yılında resim öğretmeni olarak Milas Ortaokulu'na atanan Zeki Boran, Milas'ın ilk kadın öğretmenlerinden olan ve Milas Sakarya İlkokulu'nda görevli Saime Atahan ile tanışarak 1950 yılında evlenir. Evliliklerinden Nakiye, Asiye ve Zeynep adını verdikleri 3 kızları olur.

1960 yılında; tayinleri İzmir'e çıkar ve yaşamlarını İzmir'de sürdürürler. Saime Boran Çınarlı ve Karşıyaka Ankara İlkokullarında sınıf öğretmeni, Zeki Boran, Karşıyaka Erkek Lisesi ve Buca Eğitim Enstitüsü'nde resim öğretmeni olarak çalıştı.

Örgütçü bir kişiliği olan Zeki Boran, Milas'a olan sevgi ve bağlılığı nedeniyle İzmir'deki Milaslıları örgütleyerek, Milaslılar ve Milas'ı Sevenler Derneğini kurdu.

Boran, halen faaliyetini sürdürmekte olan derneğin binasını, Milaslılardan topladığı bağışlarla satın aldı. 1979 yılında kurulan derneğe; Zeki Boran, İlgin Saylam ve M. Baki Öner başkanlık yaptı. Derneğin, bu denli uzun ömürlü olmasında derneğin kendi binasına sahip olması önemli bir etkendir.

Kurulduğundan bu yana 400'e yakın öğrenciye burs veren dernek; Milaslı öğrencilere, Milaslıların yaptığı bağışlarla burs vermeye devam etmektedir. Ayrıca Milas'ta düzenlenen ulusal ve uluslararası sempozyumlara kaynak aktarmaktadır. Milas'taki kazı alanlarının ihtiyaçlarına da ilgisiz kalmayan dernek, Milas'ın yeryüzünde tanınması ve layık olduğu yere gelmesi için üzerine düşeni yapmaya çalışmaktadır.

2008 yılında, 95 yaşında yaşama gözlerini yuman Zeki Boran, Milas'ın eniştesi olarak üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmiştir. Onun, Milas için çabalarında ve başarısında eşi Saime Boran'ın desteği yadsınamaz.

Saime Boran, Zeki Boran'sız yaşamını, İstanbul'da kızı Nakiye Boran ile geçirdi. 100. Yaş günü, kızı Nakiye'nin Nisan 2023'de hazırladığı etkinlikle kutlandı. Sağlık durumunun kötüleşmeye başlaması üzerine, Urla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. 80 günlük yoğun bakım süreci sonrasında yaşamını yitirdi.

Milaslı pek çok şahsiyeti yetişmesi ve önemli görevler üstlenmesinde emeği olan Milaslıların annesi Saime Boran'ın cenaze namazı, Milaslılar ve Milas'ı Sevenler Derneği yöneticilerinin katılımıyla, Güzelbahçe Yukarı Çarsı Camii'nde kılındı. Zeki Boran'ın, Güzelbahçe Mezarlığı'ndaki gömütü üzerine defnedildi.

Bakmadan Geçme