Milas’ta, Çocuk Belediye Başkanının Ortaya Çıkardığı Hakikat

Tarih 23 Nisan 1934 yılını gösterdiğinde Milas Belediye başkanlık koltuğuna Muallim Haydar Bey’in kızı Metine hanım oturuyor, ilk emri ise fırınlardaki ekmeklerin tartılması oluyor ve bu emir acı bir gerçeği ortaya çıkarıyor, ekmeklerin 140, 180, 200 gram eksik olduğu görülüyor.

Milas'ta Bir Belediye Başkanı düşünün çocuk yaşta ve bir haftalığına başkanlık koltuğuna oturuyor verdiği ilk emir ise fırınlardaki ekmeklerin tartılması oluyor, evet bu çocuk 5 sınıf öğrencisi Metine hanım.

Şu anda olduğu gibi eskiden de Kaymakamlık Belediye Başkanlığı gibi makam koltuklarına 23 Nisan'da temsilen çocukların oturması geleneği devam ettiriliyordu, fakat bu durum şimdikinden biraz farklı olarak bir hafta olarak sürdürülüyordu, işte tarihler 23 Nisan 1934 yılını gösterdiğinde Milas Belediye başkanlık koltuğuna Muallim Haydar Bey'in kızı Metine hanım oturuyor, ilk emri ise fırınlardaki ekmeklerin tartılması oluyor ve bu emir acı bir gerçeği ortaya çıkarıyor, ekmeklerin 140, 180, 200 gram eksik olduğu görülüyor, ve bu yapılan icraat Milas halkı üzerinde büyük bir etki yapıyor, işte size tarihten Milas hakkında bir haber getiriyoruz 5 Mayıs 1934 tarihli Cumhuriyet gazetesinin ikinci sayfasında yayınlanan Ahmet Nazmi'nin haberi orijinal bir şekilde haberimizde yer almaktadır.

Çocuk belediye reisinin ortaya çıkardı hakikat;Milas'ta Gürbüz çocuk müsabakasında birinciliği kazanan Meral hanım

23 Nisan Çocuk Bayramı ve çocuk haftası burada büyük bir sevinç ve heyecanlı tes'it (kutlama) edilmiştir. Çocuk haftasında, çocuklarımız bir hafta müddetle kaymakamlık, Belediye ve diğer müesseselerde meşgul olmuşlardır. İlkmektep beşinci sınıf talebesinden Metine Hanım Belediye reisi olmuş, riyaset makamına geçer geçmez ilk iş olarak fırınlardaki ekmeklerin tartılmasını emretmiştir. Bu emir, çok acı bir hakikatin tezahürüne vesile olmuştur. Tartılan bütün ekmeklerin 140, 180, 200 gram noksan oldukları görülmüştür. Bu hazin netice, Milas Belediyesinin ne kadar atıl bir hale geldiğini acı bir şekilde göstermiştir. Minimini yavruların icraatı Milaslılar üzerinde büyük bir tesir yapmıştır. Burada yapılan gürbüz çocuk müsabakasında muallim Haydar Bey'in iki buçuk yaşındaki kızı Meral hanım birinciliği kazanmıştır.

5 Mayıs 1934 Tarihli Cumhuriyet Gazetesi Sayfa 2

AHMET NAZMİ

Bakmadan Geçme