Muğla, Hava Kirliliği Nedeniyle En Çok Ölüm Yaşanan 9. İl Olarak Belirtildi

15 sağlık, çevre ve iklim örgütünün oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) hazırladığı, Türkiye'de hava kalitesinin karnesi niteliğindeki Kara Rapor'un beşincisi yayınlandı. Raporda 2021 yılında hava kirliliğine atfedilen ölümlerin sayısal olarak en fazla olduğu 10 il paylaşıldı. Muğla, 981 kişi ile hava kirliliği nedeniyle en fazla ölüm yaşanan 9’uncu il olarak belirtildi.

15 sağlık, çevre ve iklim örgütünün oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) hazırladığı, Türkiye'de hava kalitesinin karnesi niteliğindeki Kara Rapor'un beşincisi yayınlandı. Raporda 2021 yılında hava kirliliğine atfedilen ölümlerin sayısal olarak en fazla olduğu 10 il paylaşıldı. Muğla, 981 kişi ile hava kirliliği nedeniyle en fazla ölüm yaşanan 9'uncu il olarak belirtildi.

İstanbul'da 4 bin 848, Ankara'da 2 bin 853, Bursa'da 2 bin 223, İzmir'de 1731, Konya'da 1404, Balıkesir'de 1223, Denizli'de 1094, Antalya'da 1050, Muğla'da 981 ve Gaziantep'de 960 kişinin hava kirliliği nedeniyle vefat ettiği açıklandı.

İKİ TERMİK SANTRALİN İZİN SÜRESİ 2063'TE BİTİYOR

Raporda Kemerköy ve Yeniköy ile Yatağan Termik Santrallerinin izin sürelerinin 2063'e kadar devam edeceği, fakat iki santralin 2029'da kapatılması ile kirliliğin giderilebileceği belirtildi.

Raporda şu ifadeler kullanıldı: Muğla'nın doğa harikası kıyı şeridinde bulunan Kemerköy ve Yeniköy santrallerinin izin süreleri olan 2063 yerine 2029'da kapatılmaları ve kirliliğiyle gündemden inmeyen Yatağan Termik Santrali'nin yine 2063'te biten üretim izni yerine 2029'da kapatılması Yatağan-MilasAydın üçgenindeki kentleri yaşanamaz hale getiren kirliliği temizleyecek, aynı zamanda sahil şeridi de temiz bir nefes alacaktır.'

'TÜRKİYE GENELİNDE 42 BİN KİŞİ, HAVA KİRLİLİĞİ NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ'

Rapora göre; 2021'de İstanbul'da 4 bin 848, Ankara'da 2 bin 853, Türkiye genelinde ise en az 42 bin kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdi.

Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir yok. Havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.

Hakkari'de DSÖ standartlarına göre, partikül madde kirliliği yok denecek kadar azken, il kükürt dioksit açısından çok kirli bir hava soluyor.

Depremden etkilenen kentlerde hava kirliliği, enkaz tozu ve ısınma için açıkta ateş yakılması gibi nedenlerle ulusal limitlerin 2.5 katına, DSÖ kılavuz değerlerinin ise 7.5 katına çıktı. Rapor, kanser, kalp-damar, KOAH gibi hastalıklara yol açan hava kirliliğinin ruh sağlığı ve uyku düzenini de olumsuz etkilediğini ortaya koydu.

THHP, hava kirliliği için yasal limitlerin DSÖ kılavuzlarıyla uyumlu hale getirilmesi, hava kalitesinin düzenli ve sistematik olarak izlenmesi ve fosil yakıtlardan vazgeçilmesi için çağrıda bulundu.'

Bakmadan Geçme