Taş Ocağında, Çevreye Zarar Veren Şiddetli Patlatma

Milas-Bodrum karayolu üzerindeki Boğayokuşu mevkiinde bulunan taş ocaklarından birisinde yapılan patlatma sonucunda, Beçin ve Menteş mahallelerinde çok şiddetli bir sarsıntı hissedildi.

Dün (6 Nisan Çarşamba), saat 16 sıralarında Milas-Bodrum karayolu üzerindeki Boğayokuşu mevkiinde bulunan taş ocaklarından birisinde yapılan patlatma sonucunda, Beçin ve Menteş mahallelerinde çok şiddetli bir sarsıntı hissedildi. Sarsıntının Milas merkez yerleşim alanında da hissedildiği belirtildi. Patlatma sonucunda evlerde hasar meydana geldiği bildirildi. Vatandaşlar acaba deprem mi oluyor korkusuyla evlerinden dışarı çıktı. Şiddetli patlatma, ocak çevresindeki yerleşim alanlarında korku ve panik yarattı.Menteş Köyü/Mahallesinde market işletmecisi olan ve aynı zamanda Milas Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özay Sabancı, sosyal medya hesabından fotoğraflı olarak yaptığı paylaşımda, bu korku halini ve psikolojisini ortaya koyan bir paylaşım yaptı ve 'Yetkililer, duyun sesimizi!' dedi.

Milas Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Sabancı'nın paylaşımı şöyle: 

'Değerli Menteş mahalle ve Milas halkım, fotoğrafta gördüğünüz gibi biraz önce öyle bir dinamit patlatması yapıldı ki evdeki lambalar bile sallandı. Nerede doğa koruyucuları?  Ağaçları katlediyorlar, evlerde çatlaklar olmaya başladı. Yetkililer duyun sesimiziii…'

TKİ'den emekli Maden Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Ali İhsan Özkan patlatma usulü ve yöntemleriyle ilgili şunları söyledi: 

'Patlatmalarda, kullanılan patlayıcı miktarı, delik derinliği, patlatma yöntemleri ve patlatma yerinin yerleşim alanlarına yakınlığı çok önemlidir. Patlayıcı maddedeler yönetmeliğine göre hareket etmek gerekir. Patlatma yapmadan önce çevrede bulunan insanlara ve yerleşim alanlarında duyuru yapmak gerekir. Hele bu patlatmam alanı karayoluna yakınsa uzak noktalardan trafiği durdurmak gerekir. Ayrıca bu tür şiddetli patlatmalar yer altı su kaynaklarına zarar verir; kaynakların daha derine gitmesine veya yön değiştirmesine neden olur. Patlatma yeri belediye su kuyularının bulunduğu Dımdım mevkiine çok yakın. Bu miktarı ve şiddeti iyi hesap edilemeyen patlatmalar, bu su kuyularına zarar verecek ve şehrin su ihtiyacını olumsuz yönde etkileyecektir. Böyle bir olay Sivas'ta başımıza geldi. Yaptığımız patlatmadan dolayı tepenin arkasındaki köyün evleri zarar görmüş. Köylüler şikyetçi oldu. Sonra biz, kömür madeni patlatmalarında kullandığımız patlayıcı miktarını ve yöntemlerini değiştirdik. Bu patlatma işinin çevreye, konutlara ve yeraltının jeolojik yapısına verdiği zararlar çoktur. Bu nedenle çok dikkatli olmak gerekir. Duvarlarda çatlaklıklar oluşturan sarsıntılar, 6 şiddetindeki bir depremin yarattığı bir sonuçtur.'

TEPKİ VE YORUMLAR

Oda başkanı Sabancı'nın paylaşımının altına yorum yazan vatandaşlar, patlatmaların; insan ve toplum yaşamına, doğaya ve yeraltı sularına vereceği zararlara dikkat çektiler ve yetkilileri göreve çağırdılar.

Alican Topuz: Başkanım burada bizim raflar bile sallandı

Mustafa Ali Demirci: Yakında Dımdım'daki su kuyularına zarar verirse şaşırmayın, taş ocağı ruhsatını verenler kim acaba?

Nihat Arslandağ: Yazık şu güzelim doğaya, her şey para değil.

Selahattin Devecioğlu: Soyuluyoruz yok pahasına ve daha acı tarafı da yeraltı su kaynaklarımızın bu şiddetli patlamadan dolayı yön ve sızmalardan dolayı çok susuzluk çekileceğinin bir göstergesidir. Bunun çoğu kişi farkında değil.

İsmail Atıcı: Dinamit patlamayan dağ kalmadı Başkanım.

Turgut Yalçın: Ben de şaşırdım o sesi duyunca. O kadar çok gürültülü çıktı ki bir an deprem oldu sandım.

Ercan Akbulut: Burada maden mi olur, sahipsiz bir memleket…Hatice Sabancı Özdenk: Maalesef, doğa katliamı olunca; yetkililer sağır, görmez, duymaz olurlar.

Vahap Selam: Oraya kadar geliyor mu ya, bir tek biz sallanıyoruz sanıyordum.

Mustafa Dönmez: Evet Başkanım yıllardır söylüyorum ve dile getiriyorum. Yakın tarihte Milas susuz kalacak. Belediyeye ait tüm su kuyuları Hacıhasan Dağında. Bu taş ocaklarının derhal kapatılması gerekiyor

Zekai Türkmenoğlu: Milas her bölgeden yağmayla karşı karşıya. Hızla birleşip bu yağmaya dur demeliyiz

Ekrem Yılmaz: Milas'ta termik santraller, kömür sahaları, feldspat sahaları, mermer ocakları ve taş ocakları kapatılmadan Milas doğası korunamaz.

Osman Saylak: Sesi duyan duyarlı vatandaşların maalesef sesini kesiyorlar. Yorum yaparken bile ölçüp biçip ona göre yorum yapar hale geldik. Bilmem anlatabildim mi?

Gülay Özkan: Biz de patlamayı duyduk ama nedenini anlayamamıştık.(Şevketiye Mah.)

Yasar Çiftçi: Şehrin silueti bozulur mu? Alt tarafta şu kuyuları var bu kadar da olmaz.

Zülfer Çalış: Her taraftan saldırıyorlar. Birkaç çevreci nereye yetişecek. Öncelikle mağdurların örgütlenmesi karşı durması, sonrasında diğer çevreci örgütlerle ortak mücadele verilmesi gerekir.

Ata Bayır: Evet biz de Beçin Mahallesi olarak bayağı bir sarsıldık. Bu kadar şehrin merkezi ve çevresi sarsılabiliyorsa demek ki durum vahim.

Fidan Durmaz: Muğla talan ediliyor Mils'ta beterin beteri var

Nedim Meşelik: Bir avuç çevreci nereye yetişsin? Muğla'yı Milas'ı kuşatmışlar. Yok etmek için her şeyi yapıyorlar. Her taraf talan ediliyor. Halk kendi çevresini doğasını korumak için el ele vermeliler.

Durmuş Arat: Doğayı katlediyorlar. Doğa bunun dersini bir gün verir.

Beyhan Güryıl Özgür: Danişment üstündeki madende patlama olduğu zaman Bafa'da patlamayı duyuyoruz

Şerife Yılmaz: O patlama Milas'tan bile duyuldu maalesef.  Çocuklar okulda bile duydu.

Hüseyin Anıl: Çevre mücadeleleri, bir avuç marjinal diye nitelenen insanların işi olarak kalırsa, onların üzerine yıkılırsa, sizler ve toplum sahiplenmezse, evlerimiz başlarımıza bile yıkılabilir.

Bakmadan Geçme