• Haberler
  • Muğla'dan
  • Başkan Gürün, Muğla’da deprem hazırlık çalışmalarını anlattı

Başkan Gürün, Muğla’da deprem hazırlık çalışmalarını anlattı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, belediyenin Ula Kızılağaç’ta bulunan Afet Koordinasyon Merkezi’nde gazeteciler ile bir araya gelerek Muğla’da deprem hazırlık çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, belediyenin Ula Kızılağaç’ta bulunan Afet Koordinasyon Merkezi’nde gazeteciler ile bir araya gelerek Muğla’da deprem hazırlık çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Muğla’da 181 bin 122 binanın imar affından yararlandığını, Muğla’da ortalama bina kat sayısının 2,5 olduğunu belirterek, “2017 yılında mikrobölgeleme çalışmalarına başladık. 7 Mart 2020’de deprem çalıştayı yaptık. Nereden çıktı bu çalıştay diyenler oldu. Muğla’nın deprem haritası, aktif faylarını konuştuk. Prof. Dr. Naci Görür hocamız bize net olarak Muğla’da 7 ve 7’nin üzerinde deprem olmayacağını söyledi. Bizim 6,9 büyüklüğünde bir depreme hazır olmamız gerekiyor. Belediye olarak yaptıklarımızı anlatacağım ama şunu unutmamak gerekiyor. Bu sadece bir kurumun görev ve yetkisi altında değil. Tüm kurumların ortak çalışma ve işbirliği yapması gerekiyor” dedi.

2020’DE DEPREM ÇALIŞTAYI YAPTIK
Kahramanmaraş depreminden etkilenen illerde 2-3 gün kimse yoktu denildi. Hızlı müdahale ve organizasyonlarda sorunlar meydana geldi. 2015 yılında afet birimi kurduk. Büyük bir acı yaşadığımız bu deprem de bize çok şey öğretti. Başta hızlı müdahale olmak üzere bir çok konuda depreme karşı önlemlerimizi artırıyoruz.
7 Mart 2020’de deprem çalıştayı yaptık. Nereden çıktı bu çalıştay diyenler oldu. Muğla’nın deprem haritası, aktif faylarını konuştuk. Çalıştayda Naci Görür hocamız gelmişti. Bize net olarak 7’nin altında bir deprem yaşayabilir. 7 ve 7’nin ğstğnde deprem Muğla’da olmaz dedi. Bu bir avantaj olabilir. Ama 6,9 olabilir. Muğla’da diğer bölgelere faylar daha kısa. Fethiye Burdur hattı en uzun hat.

MİKROBÖLGELEME ÇALIŞMALARINA 2017 YILINDA BAŞLADIK
Muğla’da zeminimizin tanımını mikrobölgeleme çalışması ile çıkarıyoruz. Bu şekilde her bölgede inşaatın neye göre yapılması gerektiğini belirliyoruz.
Mikro bölgeleme etüt çalışmalarına 2017 yılında başladık. Menteşe merkez, Milas Ören, Marmaris ve Seydikemer’de çalışmalarımızı tamamladık. Fethiye’de çalışmalar devam ediyor. Bunun için bütçeden önemli bir para ayırıyoruz.
Fethiye’de mikrobölgeleme yapmamız için bazı kurumların bize izin vermesi gerekiyordu. Uzun süre izin alınamadı. Fethiye’de 8 bin 300 hektarlık alanda mikrobölgeleme çalışması yapacağız. Şuan ihale aşamasında. 6’sında deprem oldu. 7’sinde izin isteyince hemen izin verdiler. Gökova -Çıtlık’ta 1700 hektar alanda ve Sarıgerme’de 510 hektar alanda mikrobölgeleme yapılacak.
Deprem riskini azaltma çalışmalarına herkesin destek vermesi gerekiyor. Belediye ve merkezi hükümet hep birlikte çalışmalıyız.

ORTALAMA KAT SAYIMIZ 2,5
Başkan Gürün, “Vatandaşlarımız doğal olarak Muğla’da deprem olsa ne olacak sorusunu soruyorlar. Muğla’da deprem hazırlık çalışmalarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Muğla’da kat sınırlaması tek başına depreme karşı yeterli değil ama, can kaybını en aza indirmek için depremde önemli rol oynayacak. 1999 yılında biz göreve geldiğimizde nüfus 30 bindi. Bu kadar büyük bir göç yoktu. Kat sınırlamasında net bir tavır gösterdik. Şuan Türkiye’de en düşük kat sayısında 3’üncü sıradayız. Ortalama bina kat sayımız 2,5.

EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİNİ 9 KAT YAPACAKLARDI, UYARINCA OSMAN GÜRÜN HASTANEYE KARŞI DEDİLER
Biz bu prensibi koyduğumuzda, bu prensibi aşan resmi binalar oldu. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi 9 kat olarak verildi. Yapmayalım dediğimde Osman Gürün hastaneye karşı dediler. Benim hastaneye karşı olmam mümkün mü? Ben bir doktorum. Eski hastane yıkılsın, devlet hastanesi yapılsın dedik yapmadılar. Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeter dediler şimdi görüyoruz yetmiyor. Şehir içinde mutlak bir hastane gerekli dedik. Pandemi, Menteşe Devlet Hastanesi’nin açılmasını sağladı. Şuan ne kadar gerekli olduğu görülüyor.

MUĞLA’DA 181 BİN 122 BİNA AFFEDİLDİ, BU OLMAZ
İmar affından en çok faydalanan 3’üncü kentiz. O zaman da dedik. Bu yapıların kontrol edilmesi gerektiğini söyledik. İmar affından yararlanan hane bakımından 3’üncü sıradayız. Muğla’da 181 bin 122 bina affedildi. Depremden önce yeni bir af bekleniyordu. Yapamadılar. Bence tüm affa giren binaların tamamının ruhssatları askıya alınmalı ve tekrar değerlendirilmeli.

BANA MENTEŞE’DE PARK OSMAN DEMİŞLERDİ
Muğla genelinde 617 toplanma merkezi var. 37 geçici kamp alanımız var. Özellikle büyükşehirden önce belediye başkanlığı yaptığım Muğla merkezde toplanma alanları konusunda şanslıyız. Menteşe’de bana ‘Park Osman’ demişlerdi. Şimdi yine yapılan parkların, yeşil alanların önemini vatandaşımız anlıyor. Son kez vurgulamak istiyorum. Bu sadece bir kurumun görev ve yetkisi altında değil. Tüm kurumların ortak çalışması gerekiyor.”

Haber

Haber

Haber

Bakmadan Geçme