Egeli Seyyah, Sodra'nın Herkül'ünü keşfetti
Muğla'nın Milas ilçesinde izlediği bir belgeselden esinlenerek, antik mermer ocaklarının bulunduğu dağlık alanda sosyal medya videosu çekmek için yüzey araştırması yapan YouTube'da 'Egeli Seyyah' kanalının sahibi Recep Aşık, mermer zeminde 2 bin yıllık Herakles'e ait olduğu düşünülen tarihi bir kabartma buldu. Mitolojide Zeus'un oğlu olarak, gücü simgeleyen ve Herkül olarak bilinen Herakles'in heykeli, arkeoloji camiasında heyecan yarattı.
Muğla’nın Milas ilçesinde izlediği bir belgeselden esinlenerek, antik mermer ocaklarının bulunduğu dağlık alanda sosyal medya videosu çekmek için yüzey araştırması yapan YouTube’da “Egeli Seyyah” kanalının sahibi Recep Aşık, mermer zeminde 2 bin yıllık Herakles’e ait olduğu düşünülen tarihi bir kabartma buldu. Mitolojide Zeus’un oğlu olarak, gücü simgeleyen ve Herkül olarak bilinen Herakles’in heykeli, arkeoloji camiasında heyecan yarattı.
Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan Recep Aşık, sosyal medya için belgesel videolar hazırlamak için gerçekleştirdiği araştırma sonucunda Karya Kralı Hekatomnos’un izini aramaya başladı. Kaynaklarda ilçedeki Sodra Dağı’nda antik mermer ocakları olduğu öğrenen Recep Aşık, Youtube’da Egeli Seyyah kanalı ile takipçilerine video çekmek için tırmanarak ulaştığı antik mermer ocaklarında, mermer bir yüzeyde kabartmaya rastladı.
Bulduğu kabartmayı Milas Müze Müdürlüğü yetkilileri ile paylaşan Recep Aşık, kabartmanın olduğu alanı göstererek alanda inceleme çalışması başlamasına vesile oldu.
KRAL HEKATOMNOS’UN İZİNİ ARARKEN, KAYITLARDA BULUNMAYAN BİR KABARTMA KEŞFETTİ
Sosyal medyada takipçileriyle paylaşmak için arkeoloji, tarih, doğa, çevre alanlarında videolar hazırladığını anlatan ve kendini seyyah, gezgin olarak tanımlayan Recep Aşık, izlediği bir arkeoloji belgeselinden yola çıktığını ifade etti.
Amacının Karya kralı Hekatomnos’a ait bir iz bulmak olduğunu belirten Aşık, krala dair bir iz ararken yaşadıklarını şu sözlerle ifade etti:
“İzlediğim bir tarihi belgeselden yola çıkarak, bu bölgede daha önce imparatorluk kurmuş olan kral Hekatomnos’un izini aramaya başladım. Bölgede Sodra Dağı’nda bulunan madenleri aramak istedim. Çünkü izlediğim belgeselde daha önce yapılan heykellerin oraya ait olan taş ocaklarında üretildiğini gördüm. Ben de kral Hekatomnos’un kabartmalarının, heykellerinin Gümüşkesen Anıtı’na, Euromos Antik Kenti’ne taşınan beyaz mermerlerin nerede çıkarıldığını merak ettim ve onları aramaya koyuldum. Madenleri ararken böyle taş üzerine oyulmuş bir kabartma fark ettim. Müze yetkililerine haber verdim. Müze yetkilileri, yaptıkları incelemede bu kabartmanın 2 bin yıllık olduğunu ve genellikle mermer ocaklarında koruma görevi gördüğüne inanılan, mitolojide kahraman olarak anılan Herakles’e ait olduğunu söylüyorlar. Daha önce kayıtlarda olmayan bir eseri bulmanın mutluluğunu yaşıyorum.”
Bölgede inceleme yapan Milas Müze Müdürlüğü yetkilileri, 2 bin yıllık tanrı Herakles heykeli olduğunu düşündükleri kabartma ve etrafında detaylı inceleme yaparak, alanın Arkeolojik SİT Alanı ilan edilmesi için çalışma başlattı.
Kaynak Haber Milas
Volkan YILDIZ