Milas KETEM’den Ücretsiz Mamografi Fırsatı!

Ekim ayı, meme kanseri farkındalık ayına dönüşmüş durumda ve bu konuda farkındalığın artması büyük önem taşıyor.

Milas İlçe sağlık Müdürlüğü KETEM şubesi, tarafından ‘Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı’ sloganı ile ücretsiz mamografi çekimi yapacağını duyurdu ve şu açıklamayı yayınladı;

Ekim ayı, meme kanseri farkındalık ayına dönüşmüş durumda ve bu konuda farkındalığın artması büyük önem taşıyor. Meme kanseri, dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türü. Meme dokusunda bulunan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkan bu hastalık, erkeklerde oldukça nadir görülüyor; tüm meme kanserlerinin sadece yüzde birinden azı erkeklerde izleniyor.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 19.000 kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. Geçmiş yıllarda ileri evrelerde teşhis edilen meme kanseri vakaları, günümüzde Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü tarama programları sayesinde erken evrede teşhis edilebiliyor. Erken teşhis, tedavinin başarısını artırmanın yanı sıra hastaların yaşam kalitesini de önemli ölçüde yükseltiyor.

Bu tarama programları sayesinde, kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda, bu süreci klinik bulgular ortaya çıkmadan erkenden tespit edebiliyoruz. Erken tespit ile meme kanserine bağlı ölüm oranları da önemli ölçüde düşüyor.

Ülkemizde, kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezleri (KETEM) aracılığıyla toplum tabanlı kanser taramaları başlatıldı. Daha sonra bu programlara Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) de dahil edildi. Belirtilen merkezlerde, Avrupa Birliği kalite standartlarına uygun tarama programları ve son teknoloji dijital mamografi cihazları ile hizmet veriliyor. Ayrıca, bu merkezlerde halka yönelik eğitimler ve kendi kendine meme muayenesi eğitimleri veriliyor, broşürler dağıtılıyor.

Erken teşhisin meme kanserinde tedavi başarısını artırdığını unutmayalım. Bu nedenle 40-69 yaş arasındaki tüm kadınlara, 2 yılda bir mamografi çektirmeleri öneriliyor. Mamografi taramalarınız için aile hekiminizden randevu almayı ihmal etmeyin.

Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır!

Ücretsiz mamografi çektirmek isteyenlerin Milas İlçe sağlık Müdürlüğü KETEM şubeye başvurabileceği bildirildi.

Bakmadan Geçme