• Haberler
  • Milas
  • İasos’ta Çevre Mücadelesi Alevleniyor: Milas Belediyesi ruhsat vermedi

İasos’ta Çevre Mücadelesi Alevleniyor: Milas Belediyesi ruhsat vermedi

Muğla Milas’a bağlı İasos antik kenti, Ayıldız Madencilik ve Yükleme AŞ tarafından planlanan maden yükleme limanı projesi nedeniyle ciddi bir çevre tehdidi altında.

Muğla Milas’a bağlı İasos antik kenti, Ayıldız Madencilik ve Yükleme AŞ tarafından planlanan maden yükleme limanı projesi nedeniyle ciddi bir çevre tehdidi altında.

İasos Mahalle Meclisi Derneği, şirketin bu projeyi gerçekleştirmek için ÇED sürecini başlattığını ve halkın ve belediyelerin tüm itirazlarına rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED olumlu kararı verdiğini açıkladı.

İasos Mahalle Meclisi Derneği, bu karara itiraz ve yürütmeyi durdurma istemli dava açmıştı ancak dava sürecinde hukuksal boşluk kullanılarak yürütmeyi durdurma istemi mahkemece reddedildi. Reddedilen bu karar, aynı konuya aynı istemle açılan tüm davalara da uygulandı.

Ayıldız şirketi, yürütmeyi durdurma isteminin reddedilmesini fırsat bilerek, önce Milas Belediyesi’ne başvurarak ruhsat almak istedi. Ancak belediye, planı olmayan bir alana ruhsat vermem diyerek şirkete ruhsat vermedi. Bunun üzerine şirket, Muğla Valiliği’ne başvurarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden istediği ruhsatı aldı.

İasos Mahalle Meclisi Derneği, verilen ruhsatların mevzuata aykırı olduğunu ve bu ruhsatların iptali için hukuksal süreci başlatacaklarını duyurdu. Bölge halkının bu haklı mücadeleye destek verdiğini belirten dernek, halktan aldığı güçle mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

İasos antik kenti ve çevresi, bu proje nedeniyle geri dönüşü olmayan çevre felaketine maruz kalma riskiyle karşı karşıya. Halk ve belediyeler, bu projenin iptali için birlikte hareket ederek, bölgenin doğal ve kültürel zenginliklerini korumak için mücadele ediyor.

Bakmadan Geçme