• Haberler
  • Milas
  • Karacahisar Köyünde GES İçin ÇED Toplantısı Yapılacak

Karacahisar Köyünde GES İçin ÇED Toplantısı Yapılacak

Milas'ın Karacahisar Köyünde, 730 dönümlük alanda kurulması planlanan Güneş Enerji Santrali için 28.08.2023 Pazartesi günü Saat 11'de köy okulunun bahçesinde ÇED toplantısı yapılacak. REGNUM Enerji Yatırımları AŞ tarafından hayata geçirilmesi planlanan projeye köylülerin tepkili olduğu öğrenildi.

Milas’ın Karacahisar Köyünde, 730 dönümlük alanda kurulması planlanan Güneş Enerji Santrali için 28.08.2023 Pazartesi günü Saat 11’de köy okulunun bahçesinde ÇED toplantısı yapılacak. REGNUM Enerji Yatırımları AŞ tarafından hayata geçirilmesi planlanan projeye köylülerin tepkili olduğu öğrenildi.


NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Milas’ın Karacahisar Köyünde, 730 dönümlük alanda kurulması planlanan Güneş Enerji Santrali için 28.08.2023 Pazartesi günü Saat 11’de köy okulunun bahçesinde ÇED toplantısı yapılacak. REGNUM Enerji Yatırımları AŞ tarafından hayata geçirilmesi planlanan projeye köylülerin tepkili olduğu öğrenildi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü tarafından yapılan ÇED toplantı duyurusunda GES ve EDT projesinin teknik özellikleri hakkında şu bilgiler yer alıyor: 50,124 MWm / 50,124 MWp / 48 MWe /- 72,95 Ha.

Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Muğla il müdürlüğünün duyurusunda, “Bakanlığımıza sunulan ÇED başvuru dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi doğrultusunda incelenmiş ve başvurunun ÇED genel formatına uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, ÇED süreci başlatılmıştır,” deniliyor.

Akbelen’deki doğa katliamı yetmezmiş gibi şimdi de yakın noktada Karacahisar bölgesinde 730 dönümlük alanda kurulacak olan GES için Çamların kesilmesine, zeytinlerin yok edilmesine, tarım arazilerinin zarar görmesine karşı olduklarını belirten Karacahisar Köyü sakinleri; GES kurulacaksa, kömür çıkarılan ve boş duran alanların düzlenerek oralara Güneş Enerji Santralinin kurulmasının daha mantıklı bir yaklaşım olacağını dile getiriyorlar.

Bir Karacahisarlı şöyle konuştu: “Regnum AŞ’nin GES kurmayı planladığı alan, daha önce eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ile OPET’in sahibi Fikret Öztürk’ün golf sahası yapacağız diye aldıkları yer. Şirket burayı 20 yıllığına kiralamış ya da satın almış bilmiyoruz. Bunun altında zengin kömür yatakları var. ÇED raporu alan firma bir süre sonra ben burada yatırımı yapamayacağım diyerek haklarını LİMAK’a devredebilir. Biz bundan kuşku duyuyoruz. Çevremizdeki köyler kömür uğruna kaldırıldı, mağdur oldu. Şimdi aynı akıbetle biz karşılaşmak istemiyoruz. GES yapılacaksa, kullanılmayan ve ağaçlandırılmayan terkedilmiş boş duran kömür sahalarına yapılsın.”

Bir başka Karacahisarlı şunları anlattı: “Bizim köy, daha önce ‘Muğla ili Milas ve Bodrum İlçeleri Karaova Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi çalışma sınırları’ içindeydi. Bizim köyü iki yıl önce bu kapsamdan çıkarmışlar. Bizim bundan yeni haberimiz oldu. Yoksa Akbelen’i kesemiyorlardı. Bölgemiz üzerinde çok büyük çıkar oyunları dönüyor. Bu bölgeyi bitirecekler, kurutacaklar. Henüz vakit varken bölgemizdeki tüm yetkilileri ve halkı bu süreci engellemeye çağırıyoruz. Bu bir imdat çağrısıdır!”

Bakmadan Geçme