• Haberler
  • Gündem
  • Milas Kaymakamı Böke’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

Milas Kaymakamı Böke’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık tarihinin dünya engelliler günü olarak kabul edilmesi engellilerin de toplumun vazgeçilmez bir parçası olduklarının kendilerine hissettirilmesi, diğer temel kazanımlarının yanı sıra yaşam standartlarının da iyileştirilmesi bakımından önemli bir gündür.

Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık tarihinin dünya engelliler günü olarak kabul edilmesi engellilerin de toplumun vazgeçilmez bir parçası olduklarının kendilerine hissettirilmesi, diğer temel kazanımlarının yanı sıra yaşam standartlarının da iyileştirilmesi bakımından önemli bir gündür.

Bireylerin engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin ve toplumun ortak sorumluluğudur.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde en önemli etken, eşit hak ve özgürlüklere sahip olarak doğan insanların, yaşamlarını da eşit şartlar altında, herhangi bir eksiklik duymadan sürdürebilmeleridir. Bu nedenle engelli – engelsiz tüm vatandaşların hak ve sorumluluklarının bilincinde bir hayat sürmeleri, yetenekleri ve yeterlilikleri doğrultusunda toplumsal yaşamda aktif rol üstlenmeleri, üretime etkin olarak katılmaları büyük önem taşımaktadır. Bunun vazgeçilmez koşulu ise, tüm bireylere sunulan hizmetlerin eşit ve erişilebilir olmasıdır. Sosyal devlet ilkesi, tüm vatandaşlara ayrım gözetilmeksizin bu şartların sağlanmasının güvencesidir.

Bir ülkenin huzuru, onu oluşturan tüm bireylerin mutluluğuyla sağlanır. Engellilerimizin toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları, şüphesiz tüm toplumu zenginleştirecek ve güçlendirecektir.

Engellilerin toplumsal yaşamın ayrılmaz parçası olduklarının bilinciyle hareket etmeli, onların insanca yaşamak yönündeki haklı isteklerine elbirliğiyle cevap oluşturabilmeliyiz. Engellilerin herhangi bir eksiklik hissetmeden toplumsal yaşama katılımlarının sağlanması, geleceğe güvenle bakabilmelerinin yolunu açacaktır. Kendi kültürel ve değer yargılarımızın tavsiye ettiği kardeşlik, dayanışma değerleri de bunu öngörmektedir.

Toplumsal hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan engellilerimizin karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmek, güçlükleri aşmada onlara moral ve destek vermek, üretken ve mutlu bireyler olarak yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak, Devlet’in yanı sıra vatandaşlarımızın katkısını ve toplumsal bilincin oluşması ile mümkün olacaktır..

Engelli vatandaşlarımızın yaşama sıkı sıkıya bağlanmaları, güçlüklere direnebilmeleri ve kimi sorunları kendi çabalarıyla aşabilmeleri için herkesi engelli vatandaşlarımıza destek olmaya ve yürütülen çalışmalara katkıda bulunmaya çağırıyor , engellilere yönelik duyarlılık ve farkındalığımızın artması temennisiyle ayırım gözetmeksizin tüm dünya insanlarının 3 Aralık Engelliler Gününü kutluyorum.

Mustafa Ünver BÖKE

Milas Kaymakamı

Bakmadan Geçme