Milası Arşa Taşıyan Adam: Reşit Özer

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, kente özgü yöresel ürünleri coğrafi işaretlerle taçlandırıyor. Başkan Reşit Özer, '90'a ulaşan zeytinyağı fabrikamız tesislerini modern hale getirdi' dedi

Bazı insanlar vardır, şehrinin her karış toprağını, sokaklarını, insanlarını sevdiği kadar onun için çabalar, tüm enerjisiyle o şehre değer katar. Milas’ın bu zamana kadar tanıdığı en çalışkan ve vizyoner isimlerden biri olan Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer, tam anlamıyla bu tanıma uyuyor. Gece gündüz demeden, dur durak bilmeden Milas için çalışan, şehrinin adını ulusal ve uluslararası platformlarda duyurmayı kendine misyon edinmiş bir başkan. Milas için var olan potansiyelin en üst noktalara taşınması için adeta bir enerji kaynağı olan Özer, sadece bir başkan değil, aynı zamanda bir vizyoner.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, kente özgü yöresel ürünleri coğrafi işaretlerle taçlandırıyor. Başkan Reşit Özer, “90’a ulaşan zeytinyağı fabrikamız tesislerini modern hale getirdi” dedi

Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), başta zeytinyağı olmak üzere yöreye has ürünlere aldığı coğrafi işaretlerle ilçe ekonomisine önemli katkılarda bulunmaya devam ediyor.
AB coğrafi işaretli Milas zeytinyağı internet üzerinden dünya pazarlarına açılırken Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret almış bir sofralık ürün olan Milas yağlı zeytini de iç pazarda adını duyurmaya başladı. Adeta bir talep patlaması yaşanan Milas yağlı zeytinine en çok karayolu ile Bodrum’a geçen turistler ve yazlıkçılar ilgi gösteriyor. Bir başka coğrafi işaretli ürün olan Milas tepsi böreği ise başta İzmir ve Bodrum olmak üzere çevre il ve ilçelerden bile talep görüyor.
MİTSO’nun Milas zeytinyağına AB’den ve TPMK’den coğrafi işaret alması, zeytinyağı üretiminde modernleşmeyi de beraberinde getirdi. Yörenin yerli türü olan memecik zeytin ağaçlarından erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağına kazandırılan AB coğrafi işaretle, ulusal ve uluslararası pazarlarda çok büyük değer artışı sağlandı. Zeytin hasadında sırık yerine makineler yaygınlaşmaya başlarken Milas’taki 90 dolayında zeytinyağı fabrikası da tesislerini yenileştirip modern hale getirdi.

‘Her tesis kendini yeniledi’

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Daha önceki yıllarda zeytinyağı sıkım tesislerimiz geleneksel yöntemlerle çalışırken şimdi her tesis kendini yeniledi. Hijyene çok önem veren örnek tesisler oluştu. Zeytinyağı sevenler, gerçek zeytinyağı tüketenler, temizliğine, kalitesine, katışık olmamasına güvenerek Milas’tan zeytinyağı alabilirler” dedi.
Yol kenarlarında çeşitli meşrubat şişeleri içinde satılan markasız zeytinyağlarına rağbet edilmemesini de isteyen Başkan Özer, “Zeytinyağı severler Milas’ta üretim ve satış mağazalarından, ya da internet üzerinden AB coğrafi işaret güvencesiyle zeytinyağı satan Milas markaları üzerinden güvenerek zeytinyağı alabilirler” diye konuştu.

Bodrum yolcularının tercihi

Bodrum’a karayolu ile gidip gelenler için coğrafi işaretli bir sofralık ürün olan Milas yağlı zeytinine talep giderek artıyor. Bodrum yolcuları, Milas ilçe sınırları içindeki zeytinyağı üretim ve satış tesislerinden coğrafi işaretli Milas yağlı zeytini almadan geçmiyor. Tatlandırıldıktan sonra Milas zeytinyağı içine koyularak saklanan ve adını bundan alan Milas yağlı zeytini, zeytinyağı içinde saklandığı için çok uzun süre özelliğini kaybetmeden ve bozulmadan saklanabiliyor. İçine koyulan limon dilimleriyle birlikte kendine özgü bir lezzet ve aroma kazanan yağlı zeytin, Milaslıların geleneksel sofralarında vazgeçilmez bir katık olarak binlerce yıldır baş köşedeki yerini koruyor.
Başkan Özer, Milas yağlı zeytininin çok özel bir lezzet olduğunu belirterek karayolu ile Bodrum’a geçenleri mutlaka Milas yağlı zeytinini tatmalarını tavsiye ediyor, “Milas yağlı zeytinini tadanlar bir daha başka bir zeytine bakmazlar. Yöremizin binlerce yıllık bir geleneği olan Milas yağlı zeytinin Milaslıların olduğu kadar herkesin bilip tanıması ve bu çok özel lezzeti tatması için coğrafi işaretle tescillendirdik” ifadelerinde bulunuyor.

Lezzet sembolü tepsi böreği

MİTSO’nun coğrafi işaret kazandırdığı özel bir diğer ürün de Milas tepsi böreği. Mevsimine göre doğadan toplanan 5-6 çeşit, bahçelerde yetiştirilen 7-8 çeşit otun çökelek peyniri ve zeytinyağı ile harmanlanmasıyla hazırlanan ve tepsiler içinde pişirilen tepsi böreğine ilgi her geçen gün artıyor. Yerli Milaslıların her hafta pazardan satın aldıkları özel karışım böreklik otlarla pişirdikleri ve tüm aile bireyleri tarafından severek yenilen tepsi böreği, şimdilerde gördüğü ilgi üzerinde mahalle fırınlarında da hazırlanıp kilo ile satışa sunuluyor.
Milas tepsi böreğinin lezzetini keşfeden Bodrum ve İzmir başta olmak üzere çevre il ve ilçelerdeki börek severler Milas’tan bu çok özel böreği satın alıyorlar. Bodrum yolcuları arasında Milas tepsi böreğini satın almak için yolunu değiştirip Milas’a uğrayanların da sayısı bir hayli fazla.

Doğal otlarla pişiriliyor

Şehrin yüzlerce yıllık geleneksel bir lezzeti olan tepsi böreğine coğrafi işaret alındıktan sonra büyük bir talep patlamasıyla karşılaşıldığını kaydeden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Milas tepsi böreğinin adını duyanlar bu böreği yemek için Milas’a uğramadan geçmiyorlar. Zeytinyağı ve doğal otlarla yapıldığı için son derece sağlıklı bir börek çeşidi. Milas tepsi böreğini tadanların bu lezzetten bir daha vazgeçmeleri mümkün değil” şeklinde konuştu.

Halılarını dünya tanıyor

Türklerin Milas yöresine gelmesiyle birlikte 14. yüzyıldan bu yana kentin köylerinde dokunmakta olan Milas halıları aynı zamanda yüzlerce yıldır yörenin başı çeken ihraç ürünlerinden birini oluşturuyor. Menteşe Beyliği döneminden başlayarak Avrupa’nın yüzlerce şatoları ve kiliselerini süslemeyi sürdüren Milas el halıları, Amerika’dan Avustralya’ya kadar pek çok ülkeden de alıcı buluyor.
Gerçek yapağıdan elde edilen yün halı ipi ve kök boya ile köylerde dokunan el halılarının coğrafi işareti MİTSO tarafından alındı. Stilize edilmiş çiçek motifleri, geometrik desenlerle dokunan Milas halılarında hakim renkler şeftali kırmızısı ve koyu sarı oluyor. MİTSO, Milas el halılarının coğrafi işaret standartlarında dokunmasını sağlamak için İlçe kaymakamlığı, Halk Eğitim Merkezi, Milas Meslek Yüksekokulu Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü ve İŞKUR işbirliğinde kurslar da açıyor. Kurslara katılanların kullandıkları halı ipleri ücretsiz olarak MİTSO tarafından karşılanırken oda aynı zamanda dokuman halıların satışına da destek veriyor. Milas el halılarının ilçenin yüzlerce yıllık bir geleneği olduğunu ifade eden Başkan Reşit Özer, “MİTSO olarak bu tarihi değerimizi yaşatmak için çaba gösteriyoruz. Aynı zamanda ihracata yönelmek için uluslararası fuarlarda da Milas halılarını sergileyeceğiz. Tanıtımını yapacağız” dedi.

Balıklar toplam 70 ülkeye gidiyor

Türkiye’de levrek ve çipurada kültür balığı üretiminin yaklaşık yüzde 70’i Milas’taki tesislerde üretiliyor. Üretilen balıklar, başta AB ülkeleri olmak üzere ABD, Rusya, Japonya ve bazı Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Türkiye ekonomisinin önemli bir döviz kaynağı haline gelen kültür balığı üretimi Milas’ın Güllük Körfezi açıklarındaki, denizdeki ağ havuzlar içinde yapılıyor.
Ayrıca Milas’ın Güllük Dalyanı’na yakın bölgelerinde toprak havuzlar içinde de kültür balığı üretimi yapılıyor. Türkiye’de ilk defa 1980’lerde Milas’ın kıyılarında başlayan kültür balığı üretimi kısa sürede ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden birisi haline geldi. Katma değeri yüksek bir üzün olduğu için önemli bir istihdam kaynağı da olan kültür balığı üretimi, aynı zamanda iç piyasada balık fiyatlarının dengelenmesinde de önemli bir pay sahibi.

100 firma içinde yer alıyor

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’ın Türkiye’nin en önemli kültür balığı üretim merkezi haline geldiğini belirterek, “Odamız üyesi iki firmamız her yıl ülkemizin en büyük 100 firması içinde yer alıyorlar. Aynı zamanda bu firmalarımız Muğla’nın en çok vergi ödeyen firmaları. Ayrıca birçok kültür balığı üreticisi firmamız daha var ki bunlar hem istihdama hem ihracata çok büyük katkılar sağlıyorlar” diye konuştu. Milas’ın bir özelliğinin de tarla balıkçılığı olduğunu anlatan Reşit Özer şöyle devam etti; “Milas’ta tarlalar içine kazılan toprak havuzlarda da levrek ve çipura başta olmak üzere kültür bağılı yetiştiriliyor. Oldukça lezzetli olan tarla balıklarımız lezzeti ile iç tüketimde çok tercih ediliyor.”

104 bin kovan çam balı

Milas, çam balı üretiminde Muğla’da başı çekiyor. Muğla’da en çok çam balı üretiminin olduğu Milas’ta 409 aile 104 bin kovan ile bal üretimi yapıyor. Her yıl yaklaşık 3 bin ton dolayında bal elde edilen Milas’ta çam balının yanı sıra püren balı, kekik balı gibi ıtırlı bitkilerin çiçeklerinden elde edilen ballar da bulunuyor. Başkan Reşit Özer, bal sevenleri Milas’tan bal almaya davet etti. Milas’ta gerek şehir içindeki bal satışı yapan dükkanlardan gerekse bal kooperatiflerden güvenerek bal alabileceklerini belirten Özer, “Tüketiciler gerçek balı Milas’ta bulabilirler. Güvenerek satın alabilirler, yiyebilirler” dedi.

Görmüş olduğunuz bu haber makalesinde de anlatıldığı gibi, Reşit Özer, Milas’a yaptığı hizmetleriyle, yapılan hizmetleri anlatıyor. Milas’a Avrupa Birliği’nden her alanda coğrafi işaret kazandırmak için çabalıyor. Kendi imkanları ölçüsünde Milas’a ne yapabilirim diye hiç durmadan gece gündüz çalışıyor…

Haber

Haber

Haber

Haber

Haber

Haber

Haber

Haber

Haber

Bakmadan Geçme