• Haberler
  • Milas
  • Milas’ın Kültürel Mirasının Korunması İçin En Çok Mücadele Eden İsim Hastanelik Oldu

Milas’ın Kültürel Mirasının Korunması İçin En Çok Mücadele Eden İsim Hastanelik Oldu

Milas’ın kültürel mirasının korunması için yaptığı çıkışlarla attığı adımlarla adından sıkça söz ettiren, Milas’ın önemli gazetecileri arasında bulunan Nevzat Çağlar Tüfekçi dün akşama doğru geçirdiği Bir rahatsızlık sebebiyle hastaneye başvurdu.

Milas’ın kültürel mirasının korunması için yaptığı çıkışlarla attığı adımlarla adından sıkça söz ettiren, Milas’ın önemli gazetecileri arasında bulunan Nevzat Çağlar Tüfekçi dün akşama doğru geçirdiği Bir rahatsızlık sebebiyle hastaneye başvurdu.

Rahatsızlığının bir kalp krizi sonucu olup olmayacağını kendi anlatım tarzı ile sosyal medya hesabından yayınlayan Tüfekçi hayatı uğruna hep mücadele ettiği bir konu olan, Milas belediyesinin 25 kasım Cuma saat 10.00’da düzenlediği “Milas Kültürel Mirası Koruma Projeleri” isimli sunuma katılamamanın kendisine verdiği üzüntüyü de dile getiren Tüfekçi şu paylaşımı yaptı;

Nevzat Çağlar Tüfekçi

“24 Kasım Perşembe günü saat 18 sıralarında kalp çarpıntılarım, kulak zonklamalarım arttı. Tansiyon hapları kullanıyorum. 3-4 gündür bu düzensizlik devam ediyordu. Dilaltı hapı alarak durumu idare ediyordum. Akşam vakti meydana gelen durum ise çok farklıydı. Balkona çıktım, derin nefes alıp verdim, kültür fizik yaptım olmadı. Kalp krizi mi geçiriyorum diye endişelendim.

Arabayla İZAN’a gittim. Acilden giriş yaptım. Tansiyon ölçüldü: 19-10. Kan tahlili yapıldı. Kalp krizi geçirme belirtisi olan TROPONİN ilk tahlilde, normal değer olan ‘0’ çıktı.

Önlem olarak 6 saat müşahade altında tutuldum. Serum bağlandı. Tansiyonun düşmesi için gerekli tıbbi müdahaleler yapıldı. 3 saat sonra ikinci kan tahlilinde TROPONİN 0,1 çıktı. Bu değer artışı kalp krizi geçiriyor olma anlamında riskliydi.

Saat 24’de bir daha kan tahlili yapıldı. Eğer TROPONİN artışı devam etseydi acil olarak bir hastaneye sevkim olacaktı. Neyse 3’üncü tahlil sonucu yine 0,1 çıktı. Artış yoktu. Saat 01 gibi hastaneden taburcu olurken, acil hekimi, “sabah mutlaka kardiyoloji doktoruna gitmelisin,” dedi.

BU ÖZEL BIR KONUYU NİÇİN ANLATTIM?

25 Kasım CUMA sabahı saat 10’da Belediye toplantı ve düğün salonunda, Milas Belediyesi tarafından hazırlanan “MİLAS KÜLTÜREL MİRASI KORUMA PROJELERİ”nin sunumu yapılacaktı. Bu toplantıya mutlaka katılmak, dinlemek ve izlemek, düşüncelerimi belirtmek istiyordum. Ortaya çıkan sağlık sorunu nedeniyle bu toplantıya katılamayacağımı belirtmek için bu satırları yazdım.

ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLSE KÂRDIR

Milas’ın kültürel mirasının korunması, yaşatılması ve turizme kazandırılması anlamında çok geç kalındı. Milas, bugüne kadar bir Safranbolu, Beypazarı, Cumalıkızık ve Odunpazarı olabilirdi. Milas turist kaynar, halkın refah seviyesi yükselirdi. Olmadı, olamadı.

Şimdi geçmişe bakıp, ah-vah etmenin, dövünmenin gereği yok. Gidenler gitti, hiç olmazsa bundan sonra kalanlar için somut adımlar atalım. Kalanları kurtaralım bari. Belediyenin hazırladığı projeleri bu bağlamda önemli buluyordum. Keşke dinleyebilseydim ama sağlık her şeyin üstünde.

Kültürel mirasın korunması konusunda temel sorun; çok mülkiyetli, mirasçılı binalar. Bunun çözümü var. Eğer merak eden olursa, bu önerimi kendilerine anlatırım.

Kültürel miras için Milas’ta, topyekûn bir koruma ve yaşatma çalışmasının yapılması lazım. Tek tek koruma çalışmaları yeterli değil. Yukarıda sıraladığım yerlerde bu iş nasıl yapılmış, işin sorumlularına gidilip görüşülmeli. Kaybedecek hiç zamanımız yok!

Milas, kentimiz, sevdamız bizim.

Başka Milas yok ” dedi.

Milas Karya Haber ailesi olarak kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bir an önce ayağa kalkıp Milas’ın kültürel değerlerini koruma uğruna verdiği mücadeleye kaldığı yerden devam etmesini istiyoruz.

Bakmadan Geçme