• Haberler
  • Milas
  • Milas’ta Yağmur da Çamur da Güneş’te, Toprak Pazarı Esnafının Çilesi

Milas’ta Yağmur da Çamur da Güneş’te, Toprak Pazarı Esnafının Çilesi

Milas’ın Geleneksel olarak yüzyıllardır sürdürdüğü Salı pazarı, bir zamanlar öyle bir öneme sahiptiki Pazar olmaktan çok bir kültürün parçası haline gelmişti.

Milas’ın Geleneksel olarak yüzyıllardır sürdürdüğü Salı pazarı, bir zamanlar öyle bir öneme sahiptiki; Pazar olmaktan çok bir kültürün parçası haline gelmişti.

Kapalı Pazar yerinin geçtiğimiz aylarda çatısının Milas Belediyesi tarafından yenilendiği haberi, kamuoyunda günlerce konuşulmuştu. Yağmurda, Çamurda, Güneşli günlerde toprak pazarda ( Kapalı pazar yerinin etrafında kurulan pazara, Milas halkı dilinde verilen isim) tezgah açan esnaflar bu sebeple içerisinde bulundukları zor durumdan bahsederek, sorunlarını dile getirdi.

Bundan yaklaşık 12-13 yıl önce Milas Salı Pazarı denildiği zaman Türkiye’de bir adı vardı, pazara turistler gelir Salı günü Milas’ta her yer turistlerle dolar taşar böylelikle esnaflar bayram ederdi.

Milas Salı pazarının büyüklüğü, bir ucu Gümüşkesen Caddesi üzerine bir ucu Burgaz Mahallesi’ne bir diğer ucu ise Hacıilyas Mahallesi’ne kadar uzanırdı.

Salı pazarı, büyük Bir pazardı. Bu pazarın neden daraltıldığı neden küçültülüğü yıllardır konuşuluyor ve halada konuşulmaya devam ediyor. Çoğu zaman Milas Belediyesi’nin turistleri taşıyan otobüslere araç park yeri vermediği için bu sebeple tur firmaları araçlarını Milas’a yönlendirmekten vazgeçtikleri iddialarından tutun, Salı pazarının görüntüsünün çok çirkin olduğu ve bu sebeple mahallelere ayrı ayrı pazar kurmak şartı ile hem bu çirkin görüntüden kurtulmak hem de bu pazarı küçültmek böylelikle sorunları aza indirmek, istenildiğine kadar bir çok iddia ortaya atıldı ama, Milas’ın o dillere destan Salı pazarının nasıl bir anda yok olduğuna dair kimse bir açıklama getirmedi. Salı pazarının Milas’ın geçmişinde çok önemli bir yere sahip olduğu, bir çok anıyı barındırdığı, Milas halkının hafızasında hala yerini koruduğu değişmez bir gerçektir.

Eski Salı Pazarı Efsanelerde kaldı…

Son günlerde pazar esnafı sadece kapalı pazar alanının çatısının yenilenmesi, etrafında kalan alanların ise hiçbir şekilde önemsenmediği konusunda şikayetçi. Kapalı pazar yerinin etrafında tezgah açan esnafların söylediğine göre; “Yıllardır pazarı küçülte küçülte zaten bitirdiler, Milas pazarı artık o efsanelerde anlatıldığı gibi büyük şaşaalı ve Türkiye’nin dilinde olan bir pazar değil, kurulduğu bile belli olmayan bir pazar haline getirildi.”

Pazar esnafı ayrıca; “Belediyenin sadece kapalı pazar yerinin üzerine kapatarak tamir etmesi onun etrafında yıllardır varlığını sürdürmeye çalışan esnafların yağmurlu, Çamurlu, Güneşli günlerde iş yapamamasına, kapalı pazar yerinde tezgah açan esnafla aralarında bir ayrımcılığın oluşmasına sebep olmaktadır” dedi.

Pazar esnafı; ” Bu yapılan ayrımcalıklarla artık küçülmeye, bitmeye tükenmeye yüz tutmuş pazarın etrafında tezgah açan esnaflarında, yağmurda, çamurda, Güneşte sürekli sızdıran çadırlarını kurmalarının zahmetine girmekten bıkarak Temelli bitirilmeye, dar bir alana sıkıştırılmaya sebep olduklarını” söylediler.

Kapalı pazar yeri dışında (Toprak pazarda) tezgah açan esnaflar; “Milas Belediyesi’nin bir an önce bu konuya el atmasını, kapalı pazar yeri dışında kalan toprak pazar diye adlandırılan kısımların da üzerinin kapatılarak veya açılır devasa şemsiyeler yapmak gibi yöntemlerle, yağmurda çamurda güneşte her zaman mağdur olan ve kazançlarını büyük ölçüde etkileyen esnafların da mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerektiğini” istediler.

Son günlerde pazarlara verdiği önemi, Selimiye Mahallesi’ne yapılan devasa kapalı pazar yeri ile, Cumhuriyet Mahallesi’ne yapılan kapalı pazar yeri ile, Milas Kapalı pazar yerinin çatısını komple yenilemesiyle gösteren Milas Belediyesi, Toprak pazar yeri esnafının bu çığlığına nasıl bir kulak verecek esnaflar arasında merakla bekleniyor.

Bakmadan Geçme