Odalar, termik santralleri yalanladı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri ve Makina Mühendisleri odaları, termik santraller konusunda yazılı bir açıklama yayınladı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri ve Makina Mühendisleri odaları, termik santraller konusunda yazılı bir açıklama yayınladı. Şirketin iddia ettiği gibi Muğla’daki linyit yakıtlı santralların durması halinde Muğla ve Ege Bölgesinde elektrik kesintisi yaşanacağının doğru olmadığı belirtilen açıklamada, “Muğla ilindeki özelleştirilmiş linyit yakıtlı üç eski kamu santralının yeni sahipleri, mevcut santralların kömür sahalarındaki kömürün azalması ve bir süre sonra tükeneceğinin oraya çıkması üzerine, bölgede yeni açık ve kapalı kömür sahalarının açılmasına yönelik yoğun bir çalışmanın içine girdiler. Bu şirketler yıllardır karbon salımları ve özensiz açık maden işletmeciliği ile çevreye verdikleri zararın unutulacağını varsaydılar” ifadeleri yer aldı.
DOĞAL TALAN
Termik santral şirketinin bölgenin bir yaşam alanı olduğunu, orman varlıklarını, zeytin bahçelerini, tarım alanları gerçekliğini hiçe saydığı kaydedilen açıklamada, “Doğal çevreyi yıkma-yok etme de dahil, her ne pahasına olursa olsun, daha çok elektrik üretmek ve kazançlarını katlamak için yoğun bir kamuoyu oluşturma çabasına girdiler. Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan linyit santrallarına kömür temin edilemez ise, bu santralların üretimlerini durduracaklarını, bu durumda da, Muğla’da ve Ege Bölgesinde uzun elektrik kesintileri yaşanacağı, bölgenin karanlığa teslim olacağı vb. iddialarla bezenmiş felaket senaryoları ile kamuoyunu etkilemeye çalıştılar” denildi.
ELEKTRİK ÜRETİMİ TALEPTEN FAZLA
Odaların, bölgenin elektrik enerjisi ihtiyacıyla ilgili raporlar hazırladıkları, çalışmalar yaptıkları vurgulanan açıklamada, “Bu değerlendirmeler ışığında ulaştığımız yargılar, Raporun Sonuç bölümünde şöyle ifade edilmiştir: Ülkemizde elektrik üretim ve iletim alt yapısı güçlüdür. Kurulu kapasite anlık azami ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek düzeydedir. Santralların yıllık üretim kapasiteleri de gerçekleşen yıllık tüketimin çok üzerindedir. Ege Bölgesinde de, ülkemize benzer olarak arz (üretim) kapasitesi, gerçekleşen talepten (tüketim) fazladır. Ancak bölgede elektrik santralı yatırımları, özellikle yenilenebilir kaynaklardan olmak üzere, hız kesmeden devam etmektedir” diye belirtildi.
EGE ETKİLENMEZ
Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu çalışmada yer alan bilgi ve veriler, Muğla’da bulunan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallarının elektrik üretimini durdurmaları veya sona erdirmeleri halinde, durumun, gerek yıllık toplam tüketim, gerek anlık ihtiyaç (puant talep) ve gerekse elektrik şebekesi sisteminin işlerliği açısından, Muğla İlini, Ege Bölgesini ve Türkiye enterkonnekte sistemini olumsuz etkilemeyeceğine işaret etmektedir.”