Patlatılan Dinamitleri Şikayet Ettiler

Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği tarafından Akbelen'de yapıldığı iddia edilen dinamit patlamaları nedeniyle Muğla Valiliği Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'ne ulaştırılmak üzere 35'den fazla şikayet dilekçesi Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne teslim edildi. İkizköy Direnişçisi Nejla Işık, 'Yetkililerden tek ricamız gelsinler ve bizimle bir gün yaşasınlar. Başka bir şey istemiyoruz' diyerek ses yükseltirken, köylüler de 'Bizi anlayacak bir kişi çıksın. 3-5 köylü deyip, bizi insan yerine koymadan devam ediyorlar' dediler.

Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği tarafından Akbelen’de yapıldığı iddia edilen dinamit patlamaları nedeniyle Muğla Valiliği Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne ulaştırılmak üzere 35’den fazla şikayet dilekçesi Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim edildi. İkizköy Direnişçisi Nejla Işık, “Yetkililerden tek ricamız gelsinler ve bizimle bir gün yaşasınlar. Başka bir şey istemiyoruz” diyerek ses yükseltirken, köylüler de “Bizi anlayacak bir kişi çıksın. 3-5 köylü deyip, bizi insan yerine koymadan devam ediyorlar” dediler.

Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, İkizköy-Çamköy-Karacahisar bölgesinde yapılması planlanan maden işletmesinin Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanununa aykırı faaliyetleri, mevzuata aykırı biçimde tarım arazileri ve zeytinliklere fiili olarak zarar verilmesi hakkında şikâyet dilekçesi verildi.
Dilekçelerin teslim edilmesinin ardından İkizköy, Çamköy ve Karacahisar’da yaşayan köylüler, bugün Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, YK Enerji tarafından yapıldığı iddia edilen dinamit patlamaları nedeniyle duydukları rahatsızlık hakkında basın açıklamasında bulundu.
“EVLERİMİZİ BAŞIMIZA YIKMAYA ÇALIŞIYORLAR”
İlk açıklamayı İkizköy Direnişçisi Necla Işık yaptı. Işık, “Milas İlçe Tarım Müdürlüğü’ne geldik. İkizköy-Çamköy-Karacahisar’lılar olarak bugün buradayız. İlçe Tarım’a 35’in üzerinde dilekçe teslim ettik. Akbelen’deki zeytinler için buradayız. Bir haftadır dinamit patlatmaları yapılıyor. Evlerimizi başımıza yıkmaya çalışıyorlar. 50-100 metre mesafeden dinamit patlamaları yapılıyor. Zeytin kanununda; ‘3 km yakınında toz çıkararak hiç bir şey yapılamaz’ deniyor. Akbelen’de zeytin kanunu işlemiyor, insanların canı gözetilmiyor” dedi.
“YK ENERJİ ŞİRKETİ KÖYÜ BAŞIMIZA YIKMAYA ÇALIŞIYOR”
Direnişçi Işık, “24 Temmuz’da doğaya kıyıldı zaten. Tek bir ricamız var; Vali’ye, Kaymakam’a, Savcı’ya da çıkacağız. Mağdur olan bizleri dinmek zorundalar. Orman kesildi iş bitti diye düşünenler öyle düşünmesin. YK Enerji Şirketi köyü başımıza yıkmaya çalışıyor. Derdimiz taşkınlık yapmak, burada eylem yapmak değil. Zeytinlere gelip bakılmazsa, oradaki köylünün durumu hala görünmez ve bir çare bulunmazsa gerektiği yerlere kadar gideceğiz. Bu bizim için bir adımdı. Bu adımı bugün attık, arkası gelecek. Kaymakam, Vali… Oranın ölüm emrini veren herkes sesimizi duymak zorunda. Patlatmalardan dolayı başımıza taş gelse bunun vebalini kim verecek? Çocuklarımız ve bizler evlerimizde duramıyoruz. Şu an zeytin hasadındayız, tarlamızdan zeytin işleyemiyoruz.” dedi.
“YAKINDA HEPİMİZ GÜLÜNECEK DURUMA DÜŞECEĞİZ”
Açıklama sırasında köylüleri izleyen bazı vatandaşların gülmesi üzerine, tepki göstererek neden güldüklerini soran Nejla Işık, “Bu haklı sese kimse gözünü kulağını kapatmasın, mağduruz, mağdur ediliyoruz. Milas evlerinizin içine kafanızı gömmeyin. 3 aydır susuz kalacaksınız diyoruz. Damarımıza basmayın! Bakın gülünecek durumda değiliz. Hepimiz yakında gülünecek duruma düşeceğiz sadece biz değil. Biz orayı terk edersek, sizin sularınız yakında esilecek, zeytinyağın kilosu şu anda 400 TL’ mi böyle giderse o zeytinyağını bulamayacaksınız. İl ve İlçe tarım ile Kaymakamlıktan tek bir ricamız var. Gelsinler İkizköylülerin düştüğü durumu görsünler. Bizimle bir gün yaşasınlar başka bir şey istemiyoruz. Herkesin tarlada olduğu saatte 11 defa dinamit patlatılmaz.” dedi.
“SAYIN YETKİLİLER DERDİMİZE ÇARE BULSUN”
İkizköylü Hasan Demir ise “Dinamit patlatılan yere 500 metre mesafede yaşıyorum. Öğle vakti daha kuvvetli patlatmalar yapıldığını işittim. Bu durum orada yaşayan arkadaşlarımızı endişeye sevk etti. Biz zeytincilik yasasının uygulanmasını istiyoruz. Evlerin, bahçelerin yanı başında dinamit patlatılmasının yanlış olduğunu ve bunun önlenmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Sayın yetkililer derdimize çare bulsun” dedi.
“BİZİ İNSAN YERİNE KOYMUYORLAR”
“Evlerimiz, zeytinlerimiz gidiyor, arılarımız zaten bitti” diyen köylüler ise “Biz çocuklarımıza ne bırakacağız. Yeter artık! Köylü yok olduğu zaman memleket bitmiş demektir. Bu enerjiyi köylüye zarar vermeden üretsinler. Bizi anlayacak bir kişi çıksın. 3-5 köylü deyip, bizi insan yerine koymadan devam ediyorlar. Biz yıllarca yaşadığımız bu topraklardan ayrılmak istemiyoruz.
Daha sonra İkizköy, Çamköy ve Karacahisarlı köylüler Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ile görüşmek üzere kaymakamlık binasına geçtiler. Burada da kısa bir açıklama yapan köylüler, “Milas İlçe Tarım Müdürlüğü’nden sonra Kaymakamlığa gidip, Kaymakam Bey’e derdimizi anlatmak istedik. Yerinde olmadığı, daha sonra randevu verileceği söylendi. Yine geleceğimizi, gerekirse bakanlığa gideceğiz.” dediler.

Haber

Haber

Haber

Haber

Bakmadan Geçme