• Haberler
  • Milas
  • Sadece Milas’ta çıkarılıyor! 1 gramı bile servet değerinde

Sadece Milas’ta çıkarılıyor! 1 gramı bile servet değerinde

Son yıllarda elmas kristalini bile geride bırakan madenlerden Diaspor Kristali popülerliğini artırıyor. 1 gramı bile servet değerinde olan Diaspor madenine talep yüksek. Yalnızca Türkiye'de çıkarılan bu maden servet avcılarının da radarına girdi. Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılan Diaspor Kristali diğer madenler gibi tonlarca çıkarılmıyor. Yılda ortalama 750 kilogram çıkarılan Diaspor, mücevher ve takı sektörünün dikkatini çekmeye başladı.

Son yıllarda elmas kristalini bile geride bırakan madenlerden Diaspor Kristali popülerliğini artırıyor. 1 gramı bile servet değerinde olan Diaspor madenine talep yüksek. Yalnızca Türkiye’de çıkarılan bu maden servet avcılarının da radarına girdi. Muğla’nın Milas ilçesinde çıkarılan Diaspor Kristali diğer madenler gibi tonlarca çıkarılmıyor. Yılda ortalama 750 kilogram çıkarılan Diaspor, mücevher ve takı sektörünün dikkatini çekmeye başladı.
Diaspor Kristali son yılların en gözde madenleri arasına girdi. Muğla’nın Milas ilçesinde çıkarılan Diaspor kristali özellikle yurt dışında mücevher sektöründe yoğun ilgi görüyor. Elmastan 10 bin kat daha nadir çıkarılan bu maden 9 farklı renk geçişiyle göz kamaştırıyor. Madenden yılda ortalama 750 kilogram diaspor kristali çıkarılıyor. Çıkarılan kristalin ise yüzde 2’si işlenebiliyor.

SADECE TÜRKİYE’DE ÇIKARILIYOR
Diaspor kristali, dünyada sadece Türkiye’de çıkarılan değerli taşlar arasında yer alıyor. Muğla’nın Milas ilçesinde 1997 yılından bu yana Diaspor taşının önemine dikkat çekilmeye çalışılıyor. 9 farklı renk geçişiyle göz kamaştırıyor. Son yıllarda mücevher sektöründe pırlantaya alternatif olarak gösteriliyor. Diaspor kristali, dünyada sadece Muğla’nın Milas ilçesindeki madenden çıkarılıyor.

ELMASTAN 10 BİN KAT DAHA NADİR
Diaspor kristalinin pırlantadan 10 bin kat daha nadir bulunduğunu söyleyen Murat Akgün, “Bu ocaklar 1972 senesinde Etibank tarafından açılmış ve boksit cevheri üretiliyor. O senelerde bu kristallere ilk kez rastlanılmış. Benim işin içine girmem 1998 yılında oldu. 2005 yılında Etibank’tan ihale ile ruhsatı almak nasip oldu. O yıllarda ‘Zultanite’ markasıyla bunu tanıtmaya başladım. Şu an kullandığımız markamız ‘Csarite’ yeni ve bu markayı Türkiye’den başlayarak dünyada meşhur etmek istiyoruz.

Öncelikli hedefimiz ülkemizi ziyaret eden her bir yabancı misafirin bu taş ile bezenmiş bir mücevher alarak ülkesine dönmesi. Senelerdir yaptığımız iş, boksit üretimiydi. 24 sene önce madencilik hakkında hiçbir bilgim, tecrübem olmadan başladığım bu yolculukta tecrübe kazanmam biraz zaman aldı. Üretimini yaptığımız cevher, alüminyum boksit madeni ve bu sene 200 bin ton üretimim hedefimiz var. Her giden gemi Türkiye’ye 500 bin Euro gelir getiriyor.

1 GRAMI BİLE SERVET DEĞERİNDE
Diaspor kristalinin fiyatı, karatı, süslemesi ve işlemesine göre 100 bin dolara kadar alıcı buluyor. Hindistan, Diaspor kristalinin en fazla ihraç edildiği ülke konumunda. Türk tasarımcı Pınar Öner’in diaspor taşından tasarladığı yüzük Victoria’s Secret’ın ünlü isimlerinden Alessandra Ambrosio tarafından kullanıldı. Diaspor taşı, gün ışığında yeşil olurken, mum ışığında da pembe renk alabiliyor. Bu iki renk taşın renk skalasında iki uç noktadan beliriyor. Pembe ve yeşil arasındaki birçok ton gün ışığına, ortamdaki ışığa hatta bazen üzerinizdeki kıyafete değişebiliyor.

Haber

Haber

Haber

Haber

Bakmadan Geçme