Tarımsal üretimdeki sorunlara danışmanlık hizmeti çözümü
Muğla'nın tarım ve hayvancılıkta lider ilçesi olan Milas'ta tarımsal üretimde kalite ve verim için çalışmalarını sürdüren Milas Ziraat Odası, ücretsiz danışmanlık hizmetiyle ve Milas Ziraat Odası Tarım Marketi (MİZO-TAR) ile çiftçilerin yanında oluyor.
Muğla’nın tarım ve hayvancılıkta lider ilçesi olan Milas’ta tarımsal üretimde kalite ve verim için çalışmalarını sürdüren Milas Ziraat Odası, ücretsiz danışmanlık hizmetiyle ve Milas Ziraat Odası Tarım Marketi (MİZO-TAR) ile çiftçilerin yanında oluyor. Yıl boyu farklı alanlarda üretim yapan çiftçiler, modern ve bilimsel yöntemlerle tarımsal üretim gerçekleştirilmesi adına büyük önem taşıyan danışmanlık hizmetinin oldukça verimli olduğunu ifade etti.
Milas’ta çiftçilerin üretimde karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri sunan, tarımsal üretimde kalite ve verim için çalışmalar yürüten Milas Ziraat Odası, ekim döneminden hasada uzanan meşakkatli süreçte çiftçilere birçok ürün üretiminde ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyor.
Milas Ziraat Odası’nda görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören ve Ziraat Mühendisi Abdullah Öz tarafından verilen ücretsiz tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti kapsamında; Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’nın da katılımı ile ilçeye bağlı Karapınar, Kuzyaka, Kısırlar, Demirciler, Beyciler, Hasanlar, Balcılar, Bafa, Kapıkırı, Pınarcık mahallelerinde ziyaretler gerçekleştirildi ve ürün incelemelerinde bulunuldu.
Mahalle muhtarları ve MİZO delegeleri, çiftçiler ve yöre halkı ile bir araya gelen Milas Ziraat Odası ekibi; tarla üretiminden sera üretimine, seradan bağ bahçeye, yem bitkisi üretilen tarlalarda, zeytinliklerde ve meyve yetiştiriciliği yapılan alanlarda geniş bir yelpazede üretim alanlarında incelemelerde bulundu.
TARIMSAL ÜRETİMDE, ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ TAKDİR TOPLUYOR
Ziyaretlerde çiftçileri dikkatle dinleyen, sorunları da titizlikle inceleyen Milas Ziraat Odası’nda görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören ve Ziraat Mühendisi Abdullah Öz; ekim-dikim aşaması, bitki beslemesi, zararlılarla mücadele ve hasatla ilgili konularda çiftçilere önerilerde bulundu, bilgi verdi.
Tarımsal üretimde bilimsel yöntemlerin uygulanmasıyla verim ve kalitenin elde edilebileceğinin altını çizen Milas Ziraat Odası Ziraat Mühendisleri, yöre insanının ihtiyacına, iklimine ve toprağına uygun ürün önerilerinde bulunarak, tarımsal üretimin kırsaldan ovaya geniş bir alanda 4 mevsim devam ettiği Milas’ta, çiftçilerin her zaman yanlarında olduklarını ifade etti.
Sık sık çiftçi ve tarla ziyaretlerine katılan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Ziraat Odası’nın sunduğu ücretsiz tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetinin çiftçiler tarafından oldukça benimsendiğini ifade ederek, bu hizmetin en üst seviyeye çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Tarımsal üretimde gerekli olan yem, gübre, ilaç, makine ekipman gibi ihtiyaçlarda kaliteli hizmet anlayışı ve uygun ödeme koşullarıyla MİZO-TAR ile de çiftçilerin yanında olduklarını belirten Başkan Atıcı, girdi maliyetlerindeki artış ve sulama sorunları gibi genel sorunları da ilgili mercilere aktardıklarını, gündeme taşıdıklarını söyledi.
MİLAS, ALTERNATİF ÜRÜNLER VE ORGANİK ÜRETİM İÇİN UYGUN BİR COĞRAFYA
Milas’ın bereketli topraklara sahip olduğu için geçmişten bu güne çok sayıda medeniyete beşiklik ettiğini hatırlatan Başkan Atıcı, Milas’ın birçok tarımsal alanda Muğla’nın lider ilçesi ve parlayan yıldızı olduğunu belirtti.
Milas’ta son dönemde tatlı patates, kuşkonmaz, muz, salep gibi alternatif ürünlerin üretimine başlandığını kaydeden Başkan Atıcı, ilçenin alternatif ürünler ve organik üretim için uygun bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, çiftçi ziyaretleriyle ve ürün incelemeleriyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Milas’ta nerede tarımsal üretim var ise Milas Ziraat Odası da tüm imkanlarıyla orada çiftçilerimizin yanında olmaya çalışıyor, çabalıyor. Son ziyaretlerimizde bu anlamda çok verimli geçti. Odamız üyesi Ferat Yüksel ve babası Rifat Yüksel’in kuşkonmoz üretimi gerçekleştirdikleri alternatif ürün bahçeleri harikaydı. Çevredeki çiftçilerimize de örnek olacak bahçelerde arazi kontrollerini tamamladık. Kırsal alanda büyük masraflarla oluşturulan memecik zeytin bahçesi, mis kokulu lavanta bahçesi, armut bahçesi ve örnek kuşkonmaz bahçesi özenle oluşturulmuş. Ayrıca 40 derece sıcakta yabancı ot temizliği yapan kadın ve erkek emekçilerimizin de emeklerine sağlık. Milas Bereketi markasıyla ürün pazarlayan Ferat Yüksel’i tebrik ediyor başarılar diliyoruz. Ayrıca Kuzyaka bölgesinde tarımsal faaliyette bulunan Odamız üyesi Akın Kuzyaka’yı ziyaret ederek arazi kontrolünü yaptık. Kırsal alanda yetiştirdiği yoncayı görmek lazım. İyi bir işçilik yaparak biçime getirmiş. Emeğine sağlık Akın Kuzyaka’ya bereketli olsun.
Kısırlar Mahallesinde duayen çiftçilerimizden uzun yıllar Odamız Meclis üyeliği ve köy temsilciliği yapmış Abdullah Er ağabeyimiz ve eşini ziyaret ederek hal hatır sorduk. Hâlâ tarımsal faaliyetlerini sürdüren bu çiftçilerimize minnet ve şükran borcumuz var. Mahalle Muhtarımız Mehmet Demir’i ziyaret ederek arazi kontrollerimize devam ettik.
Beyciler, Balcılar ve Hasanlar mahallerindeki arazi ziyaretlerimizi tamamladıktan sonra Hasanlar Mahallesi’nde uzun yıllardır organik tarımla uğraşarak ilerlemiş yaşına rağmen tarımsal faaliyetlerine devam Odamız üyesi Hüseyin Uzun’u ziyaret ettik. Dağ arasında kırsal arazide atalık tohumları hiçbir kimyasal kullanmadan bizzat kendisi ve eşiyle çalışarak ürünlerini üreten; aracısız, doğrudan tüketiciye sunan üreticimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Kirlenmemiş arazilerde çevreye örnek bir çalışma yapan Hüseyin Uzun emeğine sağlık. Tüm çiftçilerimize olduğu gibi her aşamada kendisine danışmanlık desteğimizi sunuyoruz.”