• Haberler
  • Milas
  • Termik Santral Çalışanları: ‘Kaderimizi Başkaları Değil Biz Belirleyeceğiz’

Termik Santral Çalışanları: ‘Kaderimizi Başkaları Değil Biz Belirleyeceğiz’

Muğla’nın Milas ilçesindeki AKbelen ormanlarında kesim işlemleri devem ederken tepki gösterilen termik santralı çalışanlarından açıklama geldi.Binlerce YK çalışanı, aileleri ve bölge esnafı 'Kaderimizi başkaları değil biz belirleyeceğiz' mesajı verdi. Santralde bir araya gelen çalışanlar ve aileleri adına bir açıklama yapan YK çalışanı, 'Kömürü çıkarmayın, santralleri kapatın diyorlar. Kapatılsın demek dile kolay! Kapanınca burada çalışanlar ne olacak? “dedi.

Muğla’nın Milas ilçesindeki AKbelen ormanlarında kesim işlemleri devem ederken tepki gösterilen termik santralı çalışanlarından açıklama geldi.Binlerce YK çalışanı, aileleri ve bölge esnafı “Kaderimizi başkaları değil biz belirleyeceğiz” mesajı verdi. Santralde bir araya gelen çalışanlar ve aileleri adına bir açıklama yapan YK çalışanı, “Kömürü çıkarmayın, santralleri kapatın diyorlar. Kapatılsın demek dile kolay! Kapanınca burada çalışanlar ne olacak? “dedi.

Muğla’nın Milas ilçesinde 1980’den bu yana yerli linyitten elektrik üreten Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri’nin (YK Enerji) çalışanları, aileleriyle birlikte ortak bir açıklama yaptı. Binlerce çalışan ve ailesinin yanı sıra bölge esnafının da katıldığı buluşmada YK Enerji çalışanları adına açıklama yapan Mustafa Koçak “Maalesef buraları bilmeyen, çoğu dışarıdan gelen birileri bizi ‘doğa düşmanı, vatan haini’ gibi göstermeye çalışıyor. Bu durum hepimizi çok üzüyor, yaralıyor. Artık biz de konuşmak istiyoruz. Bizim de söyleyecek sözümüz var! Çünkü konuyu bilen bilmeyen herkes konuşuyor” dedi.

Santral binası önünde yapılan açıklamada, “Bizler de her anne baba gibi çocuklarımız ve ailemiz için çalışıyoruz. İnsanlar karşımıza geçip ‘kömürü çıkarmayın, santraller kapatılsın’ diyor. Kapatılsın demek dile kolay! Kapanınca burada çalışanlar ne olacak? Nasıl geçineceğiz, evlatlarımızın geleceği ne olacak? Kapatılsın diyenler bize iş, aş verecek mi?” denildi.

35 yıldır bu santrallerin yerli kaynaklarla enerji ürettiğini söyleyen Mustafa Koçak “Dedelerimiz, babalarımız bu santrallerden emekli oldu. Santralde çalışanların neredeyse yüzde 80’i 90’ı Milaslı ve bu köylerde yaşıyor. Santral sayesinde çoğumuz sigortalı olduk, emekliliğe hak kazandık. Çocuklarımızı okula gönderdik, evlerimizi yaptırdık, zeytinliklerimize daha iyi bir şekilde bakmaya başladık” dedi.

İşlerini kaybetme kaygısı içinde olduğunu belirten Koçak “Yeni fabrikalar, iş yerleri kurulup gençlerimiz iş bulsun diyeceklerine var olanların da kapatılmasını istiyorlar! Bahaneleri ise ağaç, çevre, zeytin! Hayatında bir ağaç dikmemiş, çapa yapmamış, zeytin toplamamış insanlar bizi yargılıyor. Bizlerin aileleri yüzlerce yıldır bu toprakları ekiyor, biçiyor. Yerin altındaki zenginliğimize de sahip çıkıyoruz, ağacımıza keçimize de… Bizim kaderimizi başkalarının belirlemesine izin vermeyeceğiz, herkesin kendi kaderini belirleme hakkı vardır” mesajını verdi.

Santralde 3 bin 100 kişinin çalıştığını aileleriyle birlikte bu sayının 15 bin kişiye ulaştığını belirten Koçak, “santralin yarattığı ekonomik katkının bununla sınırlı kalmadığını bölgenin ticari hayatına da etki ettiğini söyledi. “Hepimiz köylerdeki, ilçelerdeki bakkallardan pazarlardan alışveriş yapıyoruz. Çocuklarımız servisle okula gidiyor, fırınların da müşterisi biziz, bakkalların da… Dolayısıyla bu santraller kapanırsa Milas ekonomisi büyük zarar görecek” dedi.

YK Enerji’nin desteğiyle sürdürülen arkeolojik kazılarda görev yapan arkeolog Ezgi Karaman da söz alarak “Ben 2006 yılından beri maden sahalarının içinde yer alan bölgede kazılar sürdüren ekipte çalışıyorum. Sadece ben değil, 94 kişi çalışıyoruz. 75 kişilik işçi kadromuzda ise Milas köylerinde yaşayan 34 kadın çalışanımız bulunuyor. Arkeolojik kazılarla ilgili olarak son günlerde gerçeklikle ilgisi olmayan bir manipülasyon kampanyası yürütülüyor. Milaslı kadınların emeği yok sayılmaya, değersizleştirilmeye çalışıyor. İnsanlığın ortak mirası kültürel değerlerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz. Burada yaşayan ve çalışan insanlar olarak biz de sesimizin duyulmasını istiyoruz” dedi.

Eyleme bölge esnafı da destek verdi. Konuşma yapan bir Ali Gökbel, “Ben yıllardır Yeniköy Termik Santrali’nde çalışan arkadaşlarımızın servisini yapıyorum. Ekmek paramı servis hizmetinden kazanıyorum, çoluğumu çocuğumu bu şekilde büyütüyorum, onları bu işim sayesinde okutuyorum. Santrallerin kapanması durumunda bu bölgenin bakkalı kasabı, manavı nasıl mağdur olacaksa ben ve ailem de mağdur olacak. Buralardan göç etmek, başka illerde mücadele etmek zorunda kalacağız. Sadece servis çekenler değil, bölgedeki tüm esnaf bundan kötü etkilenir” dedi.

Bakmadan Geçme