TÜBİTAK destekli Doktor Milaslı İsmail Hakkı Projesinde Sona Yaklaşılıyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim elemanlarından Doç. Dr. Ebubekir Eraslan’ın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK destekli 122G288 nolu “Çok Kimlikli ve Yönlü Bir Osmanlı Münevveri Milaslı İsmail Hakkı'nın Bilimsel Mirası” başlıklı projede sona geliniyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim elemanlarından Doç. Dr. Ebubekir Eraslan’ın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK destekli 122G288 nolu “Çok Kimlikli ve Yönlü Bir Osmanlı Münevveri Milaslı İsmail Hakkı’nın Bilimsel Mirası” başlıklı projede sona geliniyor.
Doktor Milaslı İsmail Hakkı, 1869 tarihinde Milas’ın Burgaz Mahallesi’nde doğmuştur. Babası tüccardan Milaslı Hacı Mehmet Ağa’dır. İlk ve ortaöğrenimini Milas ve İzmir’de tamamladıktan sonra Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin sivil kısmından emraz-ı umumiye (patolog) hekimi olarak mezun olmuştur.
Muğla, Aydın, Kastamonu, Şam, Beyrut, Çanakkale ve Bitlis’te hekim ve sıhhiye müfettişi olarak çalışmıştır. Hekim olarak dönemin çeşitli salgın hastalıklarıyla mücadelede öncü roller üstlenmiştir.
Enver Paşa’nın 1914 yılında ordu yazışmalarında hayata geçirdiği huruf-ı munfasılanın (ünlü sayısının arttırılması ve harflerin ayrı ayrı ayrı yazılması) fikir babası olmuştur.
İzmir’in işgalini protesto etmek üzere toplanan II. Sultanahmet Mitingi’nde halkı heyecanlandıran konuşma yapmış bir vatanseverdir.
Yeşilay’ın kurucularından olan Doktor Milaslı İsmail Hakkı; 1920-1926 yılları arasında Sağlık Bakanlığın Teftiş Kurulu Başkanlığını yapmıştır.
İslam dininin akıl ve bilimle asla çatışmadığı, yazdığı çeşitli kitap ve makalelerle ispat etmiştir.
Tıp, ilahiyat ve dil bilimi alanlarında uzman Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın bilimsel mirasının gün yüzüne çıkarılmasının ve bu miras üzerinde toplumun farklı kesimlerinde farkındalık ve de bilinç oluşturulmasının hedeflendiği bu projeyle; Milas’ımızın tarihȋ, toplumsal, kültürel ve sosyal hayatına yeni bir soluk kazandırılmış olacaktır.