Yıl 1979 “Çalgıcı Köy” Dibekdere

TRT televizyonu Milas’ın Dibekdere köyüne geliyor ve “Çalgıcı Köy” isminde bir röportaj yayınlıyor.

Evet şimdi size Milas Karya Haber olarak müthiş bir röportaj getiriyoruz.

Yıl 1979 televizyon daha yeni Türkiye’ye gelmişken, TRT televizyonu Milas’ın Dibekdere köyüne geliyor ve “Çalgıcı Köy” isminde bir röportaj yayınlıyor.

Bu özel haberimizde TRT spikeri ile Dibekdere köylüleri arasında tatlı bir muhabbet yaşanıyor bu muhabbet sırasında Dibekdere köylüleri spikere köylerinde çiftçilik yapılmadığını Ziraat yapılmadığını hayvan beslenmediğini yediden yetmişe herkesin müzikle uğraştığını söylüyorlar. Daha sonra spiker 7 yaşındaki bir çocukla sohbet ediyor ondan biraz zurna çalmasını istiyor çocuk adının Seyhan Çalgıcı olduğunu söylüyor. Milas Karya Haber olarak kendisi bu özel içerikli haberimizi okuyorsa selam yolluyoruz.

Dibekdereliler daha sonra spikere köylerinde 800 civarında nüfus olduğunu, arazileri dar olduğu için çiftçilikten mahrum olduklarını bu sebeple çalgıcılık yapma mecburiyetinde olduklarını söylüyorlar. Köylerinde tüm müzik aletlerinin çalınmadığını sadece davul ve zurna çalındığını söylüyorlar, fakat bütün müzik aletleri öğrenebilecek çalabilecek kulak dolgunluğuna sahip olduklarını da son derece naif bir şekilde ekliyorlar.

“Yılda 15-20 bin lira kazanıyoruz”

Spiker köylülere ne kadar para kazandıklarını soruyor; köylüler, yılda 15-20 bin lira kazandıklarını fakat yetmediğini bunun 3 ay sürdüğünü onun haricinde amelelik yaptıklarını belirtiyorlar. Geçimlerimizi sağlamak zorunda olduğumuz için amelelik yapmak zorunda kalıyoruz diyorlar.

Bu magandalık ne zaman bitecek

Evet sevgili okurlarımız 79 yılında yapılan bütün bu röportajın sonunda can sıkan bir kısma rastlıyoruz spiker düğünde zurna çaldığı sırada havaya ateş açan bir kişi tarafından göğsünden vurulduktan sonra belden aşağısı felç kalan bir müzisyen ile konuşuyor.

Talihsiz bir olay yaşadığını ifade eden müzisyen, bu haldeyken zurna çalamadığını o sebeple saz çaldığını ifade ediyor.

Böylelikle tatlı röportajın sonuna geliyoruz. Şimdi sizi o tatlı video ile baş başa bırakıyoruz.

Bakmadan Geçme